Orientační nabídka


 

Shromáždění starostů a místostarostů regionu soudržnosti Severozápad

11
Setkání představitelů obcí proběhlo v konferenčním sále Krajského úřadu Ústeckého kraje. Záštitu nad akcí, kterou organizovalo Národní centrum regionů, převzala hejtmanka Jana Vaňhová. Shromáždění se zúčastnil též její náměstek Arno Fišera.
 

 
 

Tisková zpráva z 18. 5. 2010

 

Setkání představitelů obcí proběhlo v konferenčním sále Krajského úřadu Ústeckého kraje. Záštitu nad akcí, kterou organizovalo Národní centrum regionů, převzala hejtmanka Jana Vaňhová. Shromáždění se zúčastnil též její náměstek Arno Fišera.

 

V úvodním slovu zdůraznila hejtmanka Jana Vaňhová důležitost vzájemné spolupráce kraje a obcí. „Proto realizujeme mimo jiné hejtmanské dny, kde spolu se mnou přijíždějí za vámi odborníci a diskutujeme nad různými otázkami týkající se našeho kraje a naší společnosti. Věnujeme se na nich aktuálním i dlouhodobým problémům, jako je nezaměstnanost, zdravotnictví, doprava nebo také extremismus. Organizujeme různé odborné konference, které vám mají být nápomocné při řešení úkolů,“ uvedla Jana Vaňhová.

V krátké úvodní diskuzi se starostové zajímali o zkvalitňování dopravní infrastruktury a obslužnosti. K tomu hejtmanka mimo jiné uvedla, že kraj vyzval vládu k přijetí všech opatření včetně legislativních změn, které podpoří dokončení stavby chybějícího úseku dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi. „Neustále odkládání dokončení dálnice vede k narůstající nehodovosti a katastrofálnímu stavu dopravy ve městě Lovosice a v přilehlých obcích. Stěžejním problémem jsou neustále žaloby a stížnosti ekologických aktivistů, a to je nutné změnit. Pro Ústecký kraj je dokončení dálnice naprostou prioritou. Věřím, že společnými silami dospějeme ke zdárnému konci,“ uvedla hejtmanka. Obrátila se na přítomné starosty, aby aktivity kraje směrem k dokončení dálnice D8 podpořili.

Náměstek hejtmanky Arno Fišera pak ve svém vystoupení informoval o činnosti Regionální rady Regionu soudržnosti Severozápad. Region soudržnosti sdružuje Ústecký a Karlovarský kraj, kde se nachází 704 měst a obcí. Vyzval starosty, aby využili možnost financování rozvoje měst a obcí za přispění evropských peněz.

Cílem shromáždění starostů je napomáhat hledání cest a východisek, vést veřejnou diskusi o konkrétních řešeních problémů a kde je možné nacházet účinnou pomoc, utváření komunikační platformy k problematikám aktuální legislativy, hospodářského, sociálního a ekonomického rozvoje obcí, města a regionů.

Program shromáždění byl zaměřen na problematiku regionálního rozvoje a jeho význam pro města a obce, financování projektových záměrů, aplikace právních předpisů při jednání a rozhodování orgánů obce, nakládání s obecním majetkem, veřejnoprávní kontrolu a pracovně právní vztahy zastupitelů. Starostům prezentovaly své nabízené služby společnosti zabývající se výstavbou hřišť a zabezpečení videokonferencí z regionálního dění.

Národní centrum regionů, pořadatel shromáždění, vzniklo za účelem zavedení účinné pomoci městům, obcím a regionům a dalším subjektům.

1
2

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 18.5.2010 / 18.5.2010
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém