Orientační nabídka


 

Silnice I/8 (úsek Lovosice – Teplice) a I/30 (úsek Lovosice – Ústí nad Labem)

Silnice I/8 (úsek Lovosice – Teplice) a I/30 (úsek Lovosice – Ústí nad Labem)
 

 
 

Krajský úřad Ústeckého kraje zadal koncem roku 2011 v rámci aktualizace Programu ke zlepšení kvality ovzduší Ústeckého kraje zpracování rozptylové studie, která hodnotí vliv silniční dopravy na silnicích I/8 v úseku Lovosice – Teplice a I/30 v úseku Lovosice – Ústí nad Labem na kvalitu ovzduší v jejich okolí, zejména na kvalitu ovzduší v obytné zástavbě podél komunikací. Obě komunikace jsou, do doby dokončení stavby dálnice D8 úseku Lovosice – Řehlovice, využívány zejména pro tranzitní dopravu.

Z hlediska hodnocení vlivů dopravy na znečištění ovzduší prachovými částicemi studie zohledňuje jak primární emise polétavého prachu z dopravy, tak i sekundární prašnost způsobenou dopravou, tj. opětovné zvíření již usazených prachových částic pohybem vozidel. Výpočet byl proveden autorizovanou osobou dle schválené metodiky MŽP.

Vyhodnocení stávající imisní situace prokázalo, že v zájmovém území dochází k překračování denního imisního limitu pro suspendované částice velikostní frakce PM10. Překračování imisního limitu stanoveného pro průměrné hodinové koncentrace oxidu dusičitého má lokální charakter (oblast křižovatky silnic I/8 a I/30 a v Lovosicích mezi ulicemi Tovární a Osvoboditelů). Imisní limity pro průměrné roční koncentrace polétavého prachu, oxidu dusičitého a benzenu jsou dodržovány.

Z výsledků rozptylové studie vyplývá, že tranzitní doprava vedená, díky nedokončené dálnici D8 v úseku Lovosice – Řehlovice, po komunikacích I/8 a I/30 přes obytné zóny, nepříznivě ovlivňuje kvalitu ovzduší v této oblasti. Dokončení stavby dálnice D8 je tedy nezbytnou podmínkou pro zlepšení imisní situace v zájmovém území.    

 

17.5.2012

 

Silnice I8 (úsek Lovosice – Teplice) a I30 (úsek Lovosice – Ústí nad Labem) - obrázek 1 

 

Silnice I8 (úsek Lovosice – Teplice) a I30 (úsek Lovosice – Ústí nad Labem) - obrázek 2 

 
Zodpovídá: Regina Kailová
Vytvořeno / změněno: 21.5.2012 / 21.5.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém