Orientační nabídka


 

Skanzen v Chomutově otevřel novou expozici

1
Skanzen Stará Ves, který je součástí Chomutovského Podkrušnohorského zooparku, otevřel novou expozici. Jde o roubenku, v níž se představí vývoj včelařství, stodolu přiléhající k hrázděnému statku a špejchar. Otevření se zúčastnila také hejtmanka Jana Vaňhová.
 

 
 

Jak uvedl server idnes.cz, vnitřní prostory roubenky prošly rozsáhlou rekonstrukcí. V jedné části budou vystaveny předměty a nástroje používané při výrobě včelích produktů, v další najdou návštěvníci infocentrum s prodejnou suvenýrů a prezentaci uznávané Ströherské sbírky krušnohorských dřevěných hraček a lidového umění z přelomu 19. a 20. století. Ve včelařské expozici bude k vidění například starý medomet, rojochyt, různé rámky, cedníky a lopatky na med.

Na již fungující hrázděný statek nyní naváže stodola, v níž budou k vidění historické zemědělské stroje, které jsou dosud rozmístěné venku u skanzenu nebo jsou ve skladišti zooparku. Přibyla i řezbářská a hračkářská dílna s ukázkou techniky a nástrojů, jaké krušnohorští řezbáři používali.

Při akcích ve skanzenu tu budou řezbáři i pracovat. Kromě nových zážitků přichystal skanzen Stará Ves i zlepšení zázemí pro návštěvníky.

Na nové objekty a expozice získal zoopark peníze z evropských fondů, konkrétně z programu přeshraniční spolupráce Cíl 3. Celkem jde o 19,6 milionu korun. Jedná se o společný projekt s muzeem Manufaktura snů v saském Annabergu – Buchholzi, kde je k vidění velká část Ströherské sbírky hraček.

 

Zdroj:

www.idnes.cz

foto:

Radek Kalhous, MF DNES

1

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 9.5.2011 / 9.5.2011 | Účinnost do: 31.5.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém