Orientační nabídka


 

Skleněná popelnice za rok 2020 zná vítěze

podporil_UK_logo_svisle_ZELENE_CMYK
Ústí nad Labem, 10. května 2021 – Roudnice nad Labem, Hoštka, Staré Křečany a Lobendava. To je čtveřice obcí a měst, která ovládla 17. ročník soutěže „Skleněná popelnice“. Toto klání každoročně vyhlašuje Ústecký kraj ve spolupráci s Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a. s., a své třídičské síly v něm měří všech 350 obcí kraje zapojených do systému EKO-KOM.
 

 
 

Stejně jako loni, i letos zkomplikovala vyhlašování opatření spojená s bojem proti pandemii koronaviru. Tradiční setkání a vyhlášení finalistů bylo tedy opět zrušeno. Vítězové ale o svá ocenění nepřijdou – do konce června jim je osobně doručí regionální manažerka EKO-KOM Alice Karlíková.

Soutěž byla, stejně jako v minulých letech, rozdělena do čtyř kategorií - obce do 500 obyvatel, obce nad 501 obyvatel, v další kategorii se pak utkaly městysy do 3 500 obyvatel a v poslední kategorii měřila své třídičské výsledky města nad 3 500 obyvatel.

Napříč všemi kategoriemi se znovu umístily města a obce, které se v letech předešlých ještě nikdy neumístily, nebo tomu bylo už dávno, např. Úštěk nebo Pesvice. „Obce dokázaly motivovat své obyvatele tak, že se výsledek dostavil, a to právě v podobě umístění v soutěži,“ prozradila tajemství jejich úspěchu ředitelka oddělení regionálního provozu EKO-KOM Martina Filipová.

Ocenění každoročně přebírá také „Skokan roku“, tedy město či obec, které se v meziročním srovnání výsledků třídění odpadů posune o nejvíce příček směrem nahoru. Tento titul v rámci soutěže Skleněná popelnice 2020 získala obec Klapý, a to neuvěřitelným posunem o několik desítek pořadí směrem nahoru než tomu bylo v roce 2019.

Soutěž Skleněná popelnice je součástí projektu realizovaného krajem a společností EKO-KOM nazvaného Intenzifikace odděleného sběru v Ústeckém kraji. V Ústeckém kraji vytřídil každý obyvatel za loňský rok 44 kilogramů odpadu. Na celorepublikový průměr, který byl v roce 2020 53,2 kilogramu, ztrácí kraj poměrně velké množství.

„V porovnání se sousedními regiony v celkové výtěžnosti tříděného odpadu stále pokulháváme, jsem ale přesvědčena, že finanční odměna za umístění v této soutěži bude pro další obce motivačním prvkem k rozvoji sběru tříděného odpadu. Jsem ráda, že se i letos v soutěži objevila města a obce, kde proběhla větší informovanost občanů, což mělo velmi dobrý efekt,“ uvedla regionální manažerka EKO-KOM Alice Karlíková a v té souvislosti zmínila zejména města v Litoměřickém a Lovosickém okrese, kde 10 z 20 finalistů dosáhlo na přední příčky v jednotlivých kategoriích. „Nejvíce mě těší, že město Hoštka, které se loni umístilo na druhém místě, si stanovilo cíl bojovat o první příčku ve své kategorii a tohoto cíle dosáhlo. Je tudíž evidentní, že když se chce, tak to jde,“ dodává Karlíková.

  

Kategorie do 500 obyvatel

Pořadí

Název obce

Okres

1

Obec Lobendava

Děčín

2

Obec Pesvice

Chomutov

3

Obec Doubice

Děčín

4

Obec Kyškovice

Litoměřice

5

Obec Ploskovice

Litoměřice

Kategorie nad 501 obyvatel

Pořadí

Název obce

Okres

1

Obec Staré Křečany

Děčín

2

Obec Blatno

Chomutov

3

Obec Lipová

Děčín

4

Obec Libčeves

Louny

5

Obec Vědomice

Litoměřice

Kategorie do 3 500 obyvatel

Pořadí

Název obce

Okres

1

Město Hoštka

 Litoměřice

2

Město Třebenice

 Lovosice

3

Městys Brozany nad Ohří

 Litoměřice

4

Město Úštěk

 Litoměřice

5

Městys Panenský Týnec

 Louny

 Kategorie nad 3 500 obyvatel

Pořadí

Název obce

Okres

1

Město Roudnice nad Labem

Litoměřice

2

Město Libochovice

Litoměřice

3

Město Louny

Louny

4

Město Varnsdorf

Děčín

5

Město Lovosice

Lovosice


 
Zodpovídá: Ing. Veronika Dařílková
Vytvořeno / změněno: 12.5.2021 / 12.5.2021
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém