Orientační nabídka


 

Slavnostní setkání u památníku Přemysla Oráče ve Stadicích

11
V neděli 16. května, v den, kdy podle kalendáře slaví svátek Přemysl, se ve Stadicích na Ústecku uskutečnilo setkání zemědělců u pomníku Přemysla Oráče na Královském poli. Náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Arno Fišera zde vyhlásil nový ročník soutěže o nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje.
 

 
 

Tisková zpráva ze 16. 5. 2010

 

Krajská agrární komora Ústeckého kraje ve spolupráci s Ústeckým Krajem a obcí Řehlovice na Ústecku uspořádala 6. ročník setkání zemědělců kraje na místě více než symbolickém – na Královském poli ve Stadicích, odkud byl podle legendy na knížecí stolec do Prahy povolán od pluhu Přemysl Oráč.

Aktu položení květin u pomníku Přemysla Oráče se za Ústecký kraj zúčastnil náměstek hejtmanky Arno Fišera, prezident Agrární komory ČR Jan Veleba, předseda Krajské agrární komory František Loudát, starosta Řehlovic Josef Macháček, zastupitelé Ústeckého kraje a další hosté.

V úvodním proslovu zdůraznil náměstek hejtmanky Arno Fišera význam symbolu Přemysla Oráče pro agrární politiku v kraji a v České republice. „České zemědělce podpoříte i tím, že budete kupovat české potraviny. Podpoříte tak naši krajinu, náš venkov, zaměstnanost a tradice,“ řekl Arno Fišera. Vyhlásil také nový ročník soutěže pro všechny výrobce potravinářských a zemědělských výrobků „Regionální výrobek ústeckého kraje“ s příznačným označením a logem „Kraj Přemysla Oráče“. Letos se bude soutěžit v 11 kategoriích.

„V letošním roce nabývá tato tradice soutěže širších rozměrů, neboť se bude v celé ČR v rámci jednotlivých krajů soutěžit o značku Regionální potravina. To je nový prostor pro um a kvalitu práce našich potravinářů a zemědělců v Ústeckém kraji,“ doplnil Arno Fišera.

Součástí navazujícího zábavného odpoledne ve Stadicích byla vystoupení krajských a místních hudebních a dětských souborů, výstava zemědělských strojů a historické techniky, selská jízda a další atrakce.

Na stáncích prezentovali své výsledky a dovednosti studenti středních škol zřizovaných Ústeckým krajem, které jsou zaměřené na zemědělské, zahradnické, potravinářské a lesnické obory. Takových škol je v Ústeckém kraji osm. Pro studenty těchto škol připravili organizátoři setkání zemědělců soutěž v orbě, dojení a dalších disciplínách.   

 

K historii pomníku Přemysla Oráče:

Roku 1841 nechal na Královském poli zbudovat hrabě Nostic pomník Přemysla Oráče. Pomník tvoří kamenný podstavec, na němž stojí pluh z litiny. Na přední a zadní straně podstavce se nacházejí železné reliéfy od Josefa Maxe zobrazující setkání Přemysla Oráče s poselstvem od kněžny Libuše a jeho příchod na Vyšehrad. Královské pole s pomníkem Přemysla Oráče je česká národní kulturní památka. Leží blízko obce Stadice, šest kilometrů jihozápadně od města Ústí nad Labem. Za národní kulturní památku bylo Královské pole s pomníkem Přemysla Oráče prohlášeno v roce 1962. Toto místo je jednou z destinací nové strategie cestovního ruchu v Ústeckém kraji - Vydejte se po stopách praotce Čecha. Ústecký kraj je totiž spojen s legendami vzniku české státnosti (podrobnosti www.praoteccech.cz).

 

Připravil: Zdeněk Rytíř

oddělení tiskových informací

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 703, rytir.z@kr-ustecky.cz

www.kr-ustecky.cz

 

7
Aktu položení květin u pomníku Přemysla Oráče se zúčastnili (zleva) František Loudát, předseda Krajské agrární komory (KAK), Ludmila Holadová, místopředsedykně KAK, Jan Veleba, prezident Agrární komory ČR, Arno Fišera, náměstek hejtmanky ÚK, Dagmar Waicová a Olga Haškovcová, zastupitelky ÚK a členky zemědělské komise ÚK.

6
Úvodní proslov náměstka hejtmanky Arna Fišery.

 

8
Arno Fišera se zajímal též o expozici historické techniky.

 

1
Stánek střední školy v Kadani.

 

2
Stánek lovosické střední školy.

 

3
Prezenatce žatecké střední školy.

 

4
Studenti podbořanské střední školy předváděli ozdobné vyřezávání ovoce a zeleniny.

 

5
Týmy středoškoláků, které se zúčastnily dovednostní soutěže.

 

9

 

 

 

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 16.5.2010 / 16.5.2010
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém