Orientační nabídka


 

Služby Dopravního podniku Ústeckého kraje mají velké rezervy

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Služby Dopravního podniku Ústeckého kraje mají velké rezervy
Dopravní podnik Ústeckého kraje poskytuje veřejnosti služby, které mají velké rezervy. Přesvědčil se o tom sám hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc, který se osobně svezl náhodně vybraným autobusem DPÚK dnes ráno. (25.8.). Po dopravcích bude chtít hejtman co nejdůraznější nápravu, která zajistí dosažení naprosté kvality pro cestující. Svojí zkušenost bude současně konzultovat s Českou obchodní inspekcí.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 25.8. 2006

 

Služby Dopravního podniku Ústeckého kraje mají velké rezervy

 

 

Dopravní podnik Ústeckého kraje poskytuje veřejnosti služby, které mají velké rezervy. Přesvědčil se o tom sám hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc, který se osobně svezl náhodně vybraným autobusem DPÚK dnes ráno. (25.8.). Po dopravcích bude chtít hejtman co nejdůraznější nápravu, která zajistí dosažení naprosté kvality pro cestující. Svojí zkušenost bude současně konzultovat s Českou obchodní inspekcí.

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc se osobně připojil k cestujícím na lince z Libouchce v 6.15 hodin  do Ústí nad Labem.  Hejtman měl možnost vyhodnotit kvalitu cestování autobusy Dopravního podniku Ústeckého kraje. Cesta trvala celkem 50  minut, což  při 21 km linky znamená  hodinový průměr 25 km za hodinu.

 „Přišlo mi, že do autobusu, kterým jsem cestoval, nebyla za posledních pět let investována ani koruna. Kromě slabého komfortu, který vůz cestujícím nabízel, jsem měl obavy také o jejich bezpečnost. Autobus se na trase pohybuje na komunikacích druhé a třetí třídy, často v terénu, kde jsou velice úzká místa, takže se zde  dvě vozidla  určitě sobě nevyhnou..  Na vlastní oči jsem se přesvědčil,  že  kapacita autobusu je pro tak malý počet cestujících předimenzovaná. Dávno měl dopravce zvolit  pro občany vhodné pohodlné a bezpečné malokapacitní vozy. Společnosti je asi jedno jak hospodaří, on to prostě občan a kraj zaplatí. Se zkušenostmi, se kterými jsem se setkal,  samozřejmě seznámím radní i zastupitele Ústeckého kraje,“ svěřil se hejtman. Dodal, že to určitě není poslední kontrola, kterou učinil. On a jeho spolupracovníci prověří také ČSAD Česká Lípa, společnost, která má tuto službu cestující veřejnosti poskytovat od 9. září. “ Scénář kontrol nebudeme prozrazovat, to je logické,“ řekl představitel Ústeckého kraje novinářům, kteří jej na inspekční cestě autobusem doprovázel i těm,  kteří ho čekali na konečné, autobusovém nádraží v Ústí nad Labem. Konstatoval rovněž, že v autobusu, který pravidelně využívají lidé cestující za prací a do úřadů, by se dal podle hejtmana označit komfort známkou čtyři až pět. „Sedačky nejsou  pravidelně čištěné, jsou i poškozené a nedostatečné je také vybavení pro stojící cestující. Střešním oknem zatékala do interiéru voda,“ doplňuje hejtman Jiří Šulc. Jediným štěstím podle něj bylo, že v autobusu cestovalo  pouze čtrnáct  lidí. Jejich počet se s přibývajícími zastávkami postupně měnil.  „ Z Libouchce jsem  odjížděl  úplně sám, pokud nebudu počítat doprovod, který jsem si  k tomuto účelu objednal. Cestou jsem zaregistroval spoj, který jel na opačnou stranu, ten vezl lidi dva. To je rentabilita, která mluví sama za sebe,“ říká hejtman a dodal .“ Vedení Ústeckého kraje bude chtít zajistit nápravu.  „Není možné, aby cestující nedostali kvalitní služby při dopravě do práce, do školy nebo za zábavou. Vyzval jsem dopravní podnik k tomu, aby prověřil vybavení všech autobusů, které provozuje. Toto opatření budu vyžadovat okamžitě, neboť za čtrnáct dní začíná školní rok a nepřipustím, aby byla ohrožena bezpečnost školáků,“ doplňuje hejtman Jiří Šulc. Dodal, že zvažuje svoji zkušenost  konzultovat s Českou obchodní inspekcí. Ústecký kraj ročně investuje do zajištění dopravní obslužnosti  666 500 tisíc korun. Značná část jde na účet Dopravního podniku Ústeckého kraje, který v regionu zajišťuje dopravní obslužnost takřka monopolně. Doprava je v Ústeckém kraji prakticky nejdražší v celé České republice. Dopravní podnik účtuje Ústeckému kraji náklady na 1 km ve výši 37 až 42 Korun..

 

připravila: Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

 

 

Služby Dopravního podniku Ústeckého kraje mají velké rezervy

 
Zodpovídá: Bc. Lucie Jarolímková
Vytvořeno / změněno: 25.8.2006 / 28.8.2006 | Zveřejnit od-do: 25.8.2006-25.9.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém