Orientační nabídka


 

Sněmovna bude Ústecký balíček projednávat 13. prosince 2011

logo ÚK
Ústecký balíček, návrh právních předpisů směřující ke zlepšení podmínek boje proti sociálnímu vyloučení, bude Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky projednávat v rámci 32. schůze v úterý 13. prosince 2011. Nejenom pro Šluknovsko, ale pro všechny slušné občany žijící poblíž vyloučených lokalit po celé České republice, je nyní jedinou skutečnou nadějí na zlepšení napjaté situace schválení Ústeckého balíčku a jeho rychlé uvedení do praxe.
Tisková zpráva z 8. 12. 2011
 

 
 

„Bohužel však sleduji stále zřetelnější snahu přenést diskusi o Ústeckém balíčku z věcné na politickou rovinu a najít jakékoli záminky, proč jej nakonec nepřijmout. To, že jsme se však ve svých návrzích vydali správným směrem, dokazují výroky některých vládních politiků z poslední doby, kteří po našem vzoru chtějí opakované přestupky posuzovat jako trestný čin, zavést centrální registr přestupků nebo definovat oblast sociálního bydlení. My však neslibujeme, ale přicházíme již s paragrafovaným zněním,“ uvedla Jana Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje.

 

Návrh zákonné úpravy předložený Ústeckým krajem se zaměřuje na řešení problémů souvisejících nejen se životem v sociálně vyloučených lokalitách, ale také na drobnou kriminalitu po celé České republice. Soubor předložených legislativních úprav byl vytvářen téměř dva roky za podpory předních odborníků na tuto problematiku a renomovaných právníků. Ústecký balíček legislativních změn získal podporu starostů a krajských zastupitelů napříč celým politickým spektrem.

 

Zásadní je navrhovaná úprava trestního zákoníku posuzovat opakované páchání stejného přestupku jako trestný čin. Jedním z problémů je neschopnost státu efektivně zakročovat proti obyvatelům, kteří opakovaně obtěžují své spoluobčany neustálým pácháním drobných přestupků, drobnými výtržnostmi, krádežemi, násilnostmi, narušováním nočního klidu atd. Velká část těchto přestupků podle současné právní úpravy nezíská nikdy charakter trestného činů. Vhodnou možností jak tuto situaci řešit, je upravit opakované páchání stejného přestupku jako trestný čin a tím by bylo možno potrestat pachatele pomocí sankcí, které poskytuje trestní zákoník. Sankce trestního zákoníku totiž mají výrazně vyšší odrazující účinek. Kromě efektivních trestů navrhuje Ústecký kraj rovněž databázi přestupků.

 

Předkládaný návrh počítá i s úpravou stávající legislativy v otázkách zákonných opatření při zajištění sociálního bydlení osobám v hmotné nouzi. Dále se jedná o změnu loterijního zákona, správních a místních poplatků.

 

 

Kontakt:

Zdeněk Rytíř

oddělení tiskových informací

Ústecký kraj - Krajský úřad

odbor Kancelář hejtmana

Velká Hradební 3118/48

400 02 Ústí nad Labem

Tel.:  475 657 703

fax:   475 657 719

gsm: 602 409 704

www.kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 8.12.2011 / 8.12.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém