Orientační nabídka


 

Sobota patřila v Ústeckém kraji hasičům

V sobotu 2. října se pod horou Říp, dominantou Českého středohoří, uskutečnilo již druhé setkání jednotek Hasičského záchranného sboru České republiky. Několik desítek kilometrů dále probíhala v ten samý den v okolí zříceniny Hazmburk další hasičská tematická akce s názvem Hazmburský hasič. Obě akce poctil svou přítomností osobně hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller.
Tisková zpráva ze dne 4. října 2021
a
 

 
 
Sobota 2. října patřila v Ústeckém kraji hasičům. Pod horou Říp proběhlo, již podruhé, pod taktovkou krajského sdružení hasičů a Podřipské hasičské župy setkání jednotek hasičského záchranného sboru. Snahou a záměrem akce je zábavnou formou popularizovat práci hasičů a seznámit veřejnost s procesy a postupy, které při svém poslání běžně využívají i dalšími zajímavostmi, které se k jejich profesi váží.

Akce pod horou Říp začala v 11:00 hodin dopoledne slavnostním nástupem na Kramářském place, kde mohli posléze pozorovat přítomní diváci také netradiční dálkovou přepravu vody. O hodinu později, v poledne, proběhl na vrcholu hory Říp za účasti praporů nejstarších hasičských dobrovolných sborů z Velvar, Roudnice nad Labem, Braníku a Plaňan slavnostní křest knih Josefa Nitry, starosty Podřipské hasičské župy, s názvy „Pompiéři, požárníci, hasiči“ a „Požáry“. Ke kmotrovství knih byl přizván senátor a náměstek starostky Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska pan Zdeněk Nytra a obě publikace byly požehnány i přítomným litoměřickým biskupem Janem Baxantem a biskupem Československé církve husitské Davidem Tonzarem, kteří symbolicky žehnali také zúčastněným praporům. Odpolední program akce pak vyplnily ukázky historické i moderní hasičské techniky a dechová hudba.

Nedaleká zřícenina hradu Hazmburk, další výrazná dominanta Českého středohoří, poskytla v sobotu kulisu druhému ročníku netradičního závodu s názvem „Hazmburský hasič“, kterou pořádá SDH Klapý za podpory Krajského sdružení hasičů Ústeckého kraje. Akce spočívá ve výběhu na vrchol kopce v plné hasičské zásahově výbavě. Jedná se tak o poměrně fyzicky náročnou výzvu s množstvím překážek ve velmi rozmanitém terénu. Oproti prvnímu ročníku akce se rozrostly i soutěžní kategorie – přibyly ženy 16+ a muži byli rozděleni na dvě kategorie – muži 16-34 let a muži 35+.

a

Setkání hasičských jednotek pod horou Říp probíhalo letos již podruhé


b

Hasičská technika zaujala i hejtmana Jana Schillera


c
Úvodní slovo hejtmana Jana Schillera na akci "Hazmburský hasič"

c
Výherce netradičního závodu oceňoval hejtman Jan Schiller osobně

 

 

 

 

 
Zodpovídá: Bc. Jan Nový
Vytvořeno / změněno: 4.10.2021 / 4.10.2021
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém