Orientační nabídka


 

Soud zamítl žalobu Dětí Země kvůli stavbě na D8

1
Pražský městský soud zamítl žalobu Dětí Země - Klubu za udržitelnou dopravu na ministerstvo dopravy. Stavební povolení na stavbu mostu Oparno přes Oparenské údolí v úseku mezi Lovosicemi a Řehlovicemi na Ústecku je platné.
 

 
 

Stavební povolení na stavbu mostu Oparno přes Oparenské údolí v úseku mezi Lovosicemi a Řehlovicemi na Ústecku je platné. Rozhodl o tom pražský městský soud. Zamítl tak žalobu Dětí Země - Klubu za udržitelnou dopravu na ministerstvo dopravy. Stavba je součástí dálnice D8. Proti dnešnímu rozsudku je možné podat kasační stížnost.

 

Ekologové v žalobě požadovali, aby stavební povolení na most bylo zrušeno a znovu se o něm jednalo. Soudkyně Karla Cháberová však námitky sdružení považovala za nedůvodné. Ekologové například namítali, že se nemohli vyjádřit k dokumentu Monitoring životního prostředí. Na jednání pozváni byli, podle spisu se ho ale nikdo nezúčastnil. „Tím, že se nedostavili na jednání, zbavili se možnosti uplatnění svých práv," řekla soudkyně.

 

Na dostavbu dálnice D8 přes České středohoří potřebuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) minimálně 30 měsíců za předpokladu, že bude mít k dispozici všechna potřebná povolení. Některá mu ale stále chybí. Původně měla být dálnice hotová na konci letošního roku, již řadu měsíců je ale jasné, že termín nelze dodržet. Ministerstvo dopravy minulý týden oznámilo, že i přes problémy s nedostatkem financí se stavba této dálnice nezastaví.

 

Stavbě brání odvolání ekologických sdružení, především Dětí Země, proti stavebním povolením a výjimkám ze zákona o ochraně přírody. Organizace Děti Země za poslední tři roky podala proti ministerstvu dopravy kvůli stavbě dálnice D8 devět žalob. Soudy už žalobám čtyřikrát vyhověly, píše se na webu organizace. Dvě žaloby pak soudy zamítly.

 

„Páteční rozhodnutí ministerstva dopravy o tom, že stavba dálnice bude pokračovat, dalo občanům na objízdných trasách opět naději na uvedení do provozu posledního úseku dálnice mezi Lovosicemi a Řehlovicemi. Také toto rozhodnutí soudu je jasný vzkaz ekologům, aby přestali bránit dostavbě,“ uvedla Jana Vaňhová hejtmanka Ústeckého kraje.

Zdroj: ČTK

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 18.8.2010 / 18.8.2010 | Účinnost do: 30.9.2010
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém