Orientační nabídka


 

Soutěž o Nejlepšího mladého chemika klepe na dveře

ch
Chemie je obor, který v minulosti ztratil na popularitě a zájem o povolání chemik opadl. Všeobecně se tradovalo, co je chemické, je i neekologické. Nebyla to pravda. Firmy postupem let investovaly miliardy korun do modernizace provozů a většina se chová ekologicky.
 

 
 

Firmy v Ústeckém kraji čekají na mladou generaci chemiků

Chemiky dnes potřebují i podniky, které se nespecializují na chemickou výrobu. Chemik najde uplatnění téměř všude. Zvýšit zájem o chemii si dává za cíl soutěž o Nejlepšího  mladého chemika ČR, která už druhým rokem v těchto dnech startuje na základních školách v Ústeckém kraji.

Počet zapojených žáků se zvýšil

Do minulého ročníku soutěže o Nejlepšího chemika Ústeckého kraje se přihlásilo zhruba 800 žáků. „Při prvním rozdělení se do 1. kola pustilo po opravě 239 přihlášených žáků. Ti měli zodpovězeny všechny odpovědi. V porovnání počtu žáků podle okresu mělo největší zapojení do 1. Kola Mostecko se 75 žáky, Litoměřicko 55, Ústecko 40, Chomutovsko 31, Teplicko 23 a Lounsko 7. Jediným okresem, který se do soutěže nezapojil, se stalo Děčínsko. Do 2. kola postoupilo 69 žáků, ale možnosti předvést praktické dovednosti využilo pouze 40 žáků. Jeho vítězem se stal Martin Plzák ze ZŠ Libouchec, 2. místo obsadil Vojtěch Trnka, 3. místo Kristýna Suchanová, oba ZŠ Elišky Krásnohorské v Ústí nad Labem, 4. místo Kristýna Modlíková, ZŠ Chlumec a 5. místo Lukáš Bílek, MŠ a ZŠ Nová v Ústí nad Labem,“ připomněla loňské výsledky krajská koordinátorka Jaromíra Venclíčková, ředitelka Středni odborné školy technické a zahradnické Lovosice.

Po chemicích je stále hlad

Personální průzkumy říkají, že firmy v chemickém průmyslu v Ústeckém kraji potřebují každý rok obsadit 30 až 40 pracovních míst, na které požadují středoškolské vzdělání s chemickým zaměřením. To odpovídá dvěma školním třídám. Tento počet se ani v dalších letech nebude výrazně měnit. „V poslední době je téměř nemožné vhodné kandidáty na tato místa sehnat. Na střední školy se zaměřením na chemii se každý rok hlásilo méně a méně uchazečů. Chemie se na většině základních škol zařadila mezi nepopulární předměty a je i málo rodičů, kteří z neznalosti problematiky nemají zájem, aby jejich děti pracovaly v chemických provozech. Naše společnosti Lovochemie a Preol se snaží tento stav změnit kontakty s žáky posledních ročníků základní školy a jejich rodiči. Realizujeme exkurze, dny otevřených dveří a navštěvujeme základní školy. Střední odborná škola technická a zahradnická v Lovosicích a Gymnázium a Střední odborná škola dr. Václav Šmejkala v Ústí nad Labem jsou naše páteřní školy, se kterými úzce spolupracujeme a podporujeme je, mimo jiné v rámci stipendijního programu,“ říká personální ředitel společnosti Lovochemie Lovosice Vladislav Smrž.

Motivace stipendiem

Zvýšený zájem o chemii podporuje i hlavní parter soutěže, Krajský úřad Ústeckého kraje, když i pro současný školní rok zařadil obor aplikovaná chemie do motivačního programu pro střední školství. Tento obor se vyučuje v regionu ve třech školách ve Střední odborné škole technické a zahradnické Lovosice, na Gymnáziu a Střední odborné škole dr.  Václava Šmejkala v Ústí nad Labem a na Střední škole EDUCHEM v Meziboří. Na těchto školách se předpokládá pro nový školní rok otevření alespoň jedné třídy aplikované chemie. „Je to málo, když si uvědomíme, že Ústecký kraj se potýká s velkou mírou nezaměstnanosti a přitom absolventi aplikované chemie najdou na trhu práce velmi dobré uplatnění. Aplikovaná chemie je mezi jedenácti krajem podporovanými obory jediným studijním oborem s maturitou. Pokud žák plní sjednaná stipendijní kritéria, může za tři roky studia získat 12 tisíc korun, při vyznamenání je motivace ještě vyšší,“ uvedl Štěpán Harašta, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Nový ročník s malými úpravami

Soutěž Hledáme nejlepšího mladého chemika ČR je tříkolová. První kolo proběhlo do 25. října 2013 na základních školách formou testů pod vedením učitelů chemie. Učitelé testy opravili a nahlásili do 22. listopadu jména tří nejúspěšnějších řešitelů koordinátorovi pořádající střední školy. V případě Ústeckého kraje je to opět Jaromíra Venclíčková, ředitelka Střední školy technické a zahradnické v Lovosicích. Ta zpracovala podrobný harmonogram pro druhé kolo a zaslala jej zpět na základní školy do 29. listopadu. Druhé kolo proběhne na půdě pořádajících středních škol a prověří účastníky po stránce teoretických znalostí. Třicet nejlepších účastníků postoupí do regionálního finále, které proběhne v lednu příštího roku na půdě pořádající střední školy. V něm budou již prověřovány pouze praktické laboratorní dovednosti. Tři nejúspěšnější chemici z regionu postoupí do celostátního finále 4. června v prostorách Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubic. Tradici soutěže před sedmi roky založila SPŠCH Pardubice, která úzce spolupracuje pardubickou univerzitou. Vysoká škola motivuje své budoucí studenty na Fakultě chemicko-technologické, kteří se rekrutují právě ze soutěže o Nejlepšího mladého chemika tím, že první pětice soutěžících finalistů získá příslib přiznání stipendia v prvním akademickém roce ve výši 2400 korun měsíčně.

Podrobnosti o soutěži naleznete na webu www.mladychemikcr.cz

 Václav Sedlák

ch2

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 3.12.2013 / 3.12.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém