Ocenění Regionální potravina se uděluje letos už devátým rokem. V krajských soutěžích ho získají jen ty nejlepší potraviny od malých a středních regionálních výrobců. Vítězné produkty mají tradiční českou recepturu a podíl místních surovin je v nich minimálně 70 %.
Hodnotící komisi tvořili zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
V Ústeckém kraji je o soutěž každoročně enormní zájem. Letos soutěžilo 208 výrobků od 42 výrobců. K udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2018 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:
Kategorie 1 (masné výrobky tepelně zpracované): Venkovská pečeně, Bilbo
šmak, s. r. o.
Kategorie 2 (masné výrobky trvalnivé): salám Divočák, Chovaneček, s. r. o.
Kategorie 3 (sýry, včetně tvarohu): čerstvý kozí sýr Legenda, Barbora Marešová,
Břvany
Kategorie 4 (mléčné výrobky): ovčí jogurt s jablky a ořechy, Jakub
Laušman, Držovice
Kategorie 5 (pekařské výrobky): selské placičky s mandlemi, Eva Parásková,
Kytlice
Kategorie 6 (cukrářské výrobky): Míša řez, Petra Peštiková, Děčín
Kategorie 7 (alkoholické a nealkoholické nápoje): odrůdová pálenka hrušková
Madam Verte, Olga Syrovátková, Skršín – Chrámce
Kategorie 8 (ovoce a zelenina): sušené bio hrušky, Olga Syrovátková, Skršín –
Chrámce
Kategorie 9 (ostatní): Krušnohorský med květový smíšený, Petr Eminger, lom u
Mostu
Výherní "dobroty"