Orientační nabídka


 

Spolupráce s vedením Saska zdárně pokračuje

Rekultivace krajiny po těžbě hnědého uhlí a využití jezer Milada a Most, to byla hlavní témata pravidelného setkání představitelů Ústeckého kraje s vedením Zemského ředitelství Sasko. Delegace navštívily obě jezera, prohlédly si nově budované návštěvnické zázemí a v jednání potom pokračovaly v Teplicích, kde si také prohlédly minipivovar Monopol.
Tisková zpráva z 30. listopadu 2022
b
 

 
 

Přivítání se za nemocného hejtmana Jana Schillera ujal ředitel krajského úřadu Jiří Holub. „Touto návštěvou došlo k dalšímu upevňování vzájemných kontaktů, které oba subjekty navázaly. Zároveň chceme našeho partnera informovat o tom, jak se oblast Ústeckého kraje dále rozvíjí,“ řekl k návštěvě ředitel Holub.

Na jezerech provedli výpravu zástupci Palivového kombinátu Ústí včele s ředitelem Waltrem Filedlerem. Nechyběli ani primátoři Ústí nad Labem a Mostu Petr Nedvědický a Jan Paparega, kteří předali zkušenosti místních samospráv s využíváním rekultivovaného území pro občany měst. Delegaci ze Svobodného státu Sasko zaujala historie lokality pod mosteckým Hněvínem, technicky náročné stěhování děkanského kostela v roce 1975, ale i plány na další rozvoj území jezera Most. Do budoucna se zde počítá například s kvalitním autokempem, který by mohli využívat třeba i návštěvníci ze Saska.

„Velmi mě zaujalo, jak důsledně se čeští kolegové starají o ochranu přírody a životního prostředí. A že obě jezera, Milada i Most, jsou důkazem toho, že Česká republika jde kupředu a že pouze neopouští povrchovou těžbu hnědého uhlí, ale poté pečuje o to, aby bylo vše rekultivováno a vráceno přírodě, to na mě udělalo velký dojem,“ zhodnotila prohlídku prezidentka Zemského ředitelství Sasko Regina Kraushaar.

Následoval přesun na jednání v teplickém hotelu Monopol. Na programu bylo téma uprchlické situace v souvislosti s válkou na Ukrajině, pandemie Covid-19, stavba vysokorychlostní železnice z Prahy do Drážďan, příprava Transformačního centra Ústeckého kraje a také přeshraniční spolupráce v dopravní obslužnosti.

Zástupci Ústeckého kraje přijali pozvání na další jednání, tentokrát na jaře v Sasku.

Prezidentka Zemského ředitelství Sasko Regina Kraushaar a ředitel KÚÚK Jiří Holub
Prezidentka Zemského ředitelství Sasko Regina Kraushaar (vlevo) a ředitel Krajského úřadu Ústeckého kraje Jiří Holub 

Zástupci kraje a saská delegace na jezeře Milada
Saská delegace se zástupci kraje a města Ústí nad Labem na jezeře Milada

Prezidentka Zemského ředitelství Sasko Regina Kraushaar
Prezidentka Zemského ředitelství Sasko Regina Kraushaar 

V Mostě se k delegaci přidal také primátor a senátor Jan Paparega
V Mostě se k delegaci přidal také primátor a senátor Jan Paparega
 

 
Zodpovídá: Mgr. et Mgr. Magdalena Fraňková
Vytvořeno / změněno: 30.11.2022 / 30.11.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém