Orientační nabídka


 

Spolupráce Ústeckého kraje s Jižním Holandskem je přínosem pro obě strany

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Spolupráce Ústeckého kraje s Jižním Holandskem je přínosem pro obě strany
"Jsem velmi ráda, že má první zahraniční cesta v nové funkci vede právě do Ústeckého kraje, který považuji za našeho významného partnera. Věřím, že po vstupu České republiky do Evropské unie se naše spolupráce dále prohloubí. S tím, jak v rámci EU roste význam regionů stoupá i význam úzké spolupráce mezi nimi," řekla v úvodu jednání vedoucí holandské delegace Lenie Dwarshuis.
 

 
 

Spolupráce Ústeckého kraje s Jižním Holandskem je přínosem pro obě strany

 

Tisková zpráva z 3.11.2003

 

Delegace z provincie Jižní Holandsko přijela v pátek 31.října 2003 na dvoudenní pracovní návštěvu Ústeckého kraje. Delegace, kterou vedla členka provinční exekutivy Provincie Jižní Holandsko Lenie Dwarshuis (zodpovědná za zahraniční vztahy), navštívila již cestou z Prahy obce postižené v loňském roce povodní, konkrétně České Kopisty, Počáply a Terezín. Připomeňme, že právě Provincie Jižní Holandsko bezprostředně po povodních zaslala Ústeckému kraji finanční pomoc ve výši 25 000 euro. Hosté měli nyní možnost seznámit se s užití peněz, které kraji v době povodní poskytli.  

V sídle Krajského úřadu Ústeckého kraje pak delegaci přijal hejtman Jiří Šulc. „Během loňských povodní, v době, kdy náš kraj procházel těžkou zkouškou, jsme poznali, že máme v Jižním Holandsku spolehlivého partnera a dobrého přítele. Tolik potřebné peníze do kraje přišly ještě před podepsáním smlouvy o spolupráci (pozn.: byla podepsána v prosinci 2002). Tento fakt je podle mého názoru jasným důkazem, že naše partnerství nestojí jen na papíru, ale pokud je potřeba, dokáže jít i za rámec oficiálních dokumentů. Využil jsem proto příležitosti za tuto pomoc našim holandským partnerům ještě jednou poděkovat. Zároveň jsem je ubezpečil, že prostředky, které poskytli, se dostaly prostřednictvím našeho Fondu obnovy k těm nejpotřebnějším,“ řekl Jiří Šulc.

Po oficiálním uvítání návštěvy následovalo setkání s politiky a zástupci Ústeckého kraje a krajského úřadu. Kromě hejtmana Jiřího Šulce se ho zúčastnil také jeho náměstek Pavel Tošovský a ředitel krajského úřadu Jiří Kubricht. „Jsem velmi ráda, že má první zahraniční cesta v nové funkci vede právě do Ústeckého kraje, který považuji za našeho významného partnera. Věřím, že po vstupu České republiky do Evropské unie se naše spolupráce dále prohloubí. S tím, jak v rámci EU roste význam regionů stoupá i význam úzké spolupráce mezi nimi,“ řekla v úvodu jednání vedoucí holandské delegace Lenie Dwarshuis.  „Právě zkušenosti našich partnerů s fungováním Evropské unie jsou pro nás velmi zajímavé. Jejich poznatky nám v budoucnu umožní vyvarovat se zbytečných chyb při prosazování zájmů našeho regionu v rámci Evropy,“ uvedl hejtman Jiří Šulc.

Velká část jednání byla věnována také naplňování společného Akčního programu pro rok 2003, který je součástí Smlouvy o spolupráci, kterou zástupci kraje a Jižního Holandska podepsali loni v prosinci. „Akční program vytyčený pro letošní rok se nám daří úspěšně naplňovat a programy, které byly v jeho rámci vypracovány, se podařilo dotáhnout do velmi konkrétní podoby. Tematicky byl zaměřen například na ochranu životního prostředí a odpadového hospodářství. Myslím, že tato spolupráce je výhodná pro obě stany,“ řekl hejtman Jiří Šulc.

Obě strany projevily zájem, aby se budoucí spolupráce rozšířila například o problematiku dopravy, mezinárodního práva, zemědělství nebo otázky spojené s politikou zaměstnanosti.

V sobotu pak navštívila delegace strategickou průmyslovou zónu Triangle, seznámila se s problematikou rekultivací na Mostecku a prohlédla si Chrám Sv. Mikuláše v Lounech.

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 

 

Dárky pro hosty kraje jsou vždy místní výroby - tentokrát to byl světoznámý cibulák
Dárky pro hosty kraje jsou vždy místní výroby - tentokrát to byl světoznámý cibulák

První zápis do návštěvní knihy kraje patřil Lenie Dwarshuis, která delegaci vedla
První zápis do návštěvní knihy kraje patřil Lenie Dwarshuis, která delegaci vedla

Holandské hosty přivítal ve své kanceláři také hejtman kraje Jiří ŠulcDelegace Provincie Jižní Holandsko při jednání v sídle Ústeckého kraje
Holandské hosty přivítal ve své kanceláři také hejtman kraje Jiří ŠulcDelegace Provincie Jižní Holandsko při jednání v sídle Ústeckého kraje

Delegace Provincie Jižní Holandsko při jednání v sídle Ústeckého kraje
Delegace Provincie Jižní Holandsko při jednání v sídle Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 3.11.2003 / 3.11.2003 | Zveřejnit od-do: 3.11.2003-3.12.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém