Orientační nabídka


 

Spravedlivá transformace je schválená, můžeme začít

Evropská komise tento týden schválila program Spravedlivá transformace. Díky němu zamíří do Ústeckého, Karlovarského a Moravskoslezského kraje, tedy do tří regionů spjatých s těžbou uhlí, finanční pomoc. Prvních výzev z programu se potenciální žadatelé dočkají již v listopadu.
Tisková zpráva z 30. září 2022
01
 

 
 


„Dobrá zpráva o schválení programu k nám dorazila v průběhu H2 fóra, kde jsme se bavili o využití vodíku jako paliva a transformaci našeho regionu celkově. Celé to do sebe hezky zapadlo. Jako kraj vidíme svou budoucnost mj. ve využívání vodíku a jsou připravené projekty, které se budou ucházet o podporu právě z Operačního programu Spravedlivá transformace. Úspěšná realizace těchto projektů přispěje k modernizaci regionu a zvýšení kvality života obyvatel, např. v lepším a čistším životním prostředí, ale také v rozvoji moderních technologií a inovací,“ řekla radní pro transformaci Iva Dvořáková.

Hlavními přínosy programu bude tvorba nových pracovních míst, podpora malých a středních podniků, investice do výzkumu a vývoje, vzdělávání dětí i dospělých a samozřejmě obnova území zasaženého těžbou uhlí. Klíčovým úkolem a výzvou bude transformace energetiky v souvislosti s probíhajícím odklonem od uhlí, všechny kraje mají potenciál v rozvoji obnovitelných zdrojů energie či v oblasti rozvoje vodíkových technologií.

Informace o programu včetně programového dokumentu, rozhodnutí EK a vypořádání připomínek jsou průběžně doplňovány na novém webu – opst.cz. Právě na něm budou od listopadu zveřejňovány první výzvy z OPST, pravidla pro žadatele a další užitečné dokumenty.

Program vychází z Plánu spravedlivé územní transformace, který Evropská komise schválila spolu s programem. Plán připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj v úzké spolupráci s Ministerstvem životního prostředí a jednotlivými kraji.

 
Zodpovídá: Mgr. et Mgr. Magdalena Fraňková
Vytvořeno / změněno: 30.9.2022 / 30.9.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém