Orientační nabídka


 

Srbové založili místní akční skupinu za pomoci Ústeckého kraje

Srbové
Ústecký kraj již několik let úzce spolupracuje s regionem jižního Banátu v Srbsku na projektech rozvojové spolupráce. Cílem letošního projektu bylo nastavit a zahájit proces založení místní akční skupiny v regionu Vršac na základě přenosu know-how místních akčních skupin Ústeckého kraje a podpořit kontakt mezi subjekty na české a srbské straně v oblasti zemědělství a rozvoje venkova.
Tisková zpráva ze dne 8. listopadu 2017
 

 
 

Ve dnech 31. 10. – 4. 11. 2017 navštívil pracovní tým Ústeckého kraje, vedený předsedou výboru pro zdravotnictví Pavlem Csonkou, partnerský region Vršac v Jižním Banátu v Srbsku, kde se setkal se svými srbskými kolegy, aby společně zakončili projekt pod názvem Založení místní akční skupiny v regionu Vršac – přípravná fáze a přenos know-how.

 

Srbští partneři se v průběhu letošního roku seznámili s fungováním místních akčních skupin (dále jen MAS) v Ústeckém kraji. Při návštěvě našeho regionu v červnu byla první hostitelskou místní akční skupinou MAS Český sever z Varnsdorfu. Druhou hostitelskou místní akční skupinou byla MAS Sdružení Západní Krušnohoří. Místní akční skupina je v podstatě dobrovolné a neziskové partnerství občanů a právnických osob, hájících veřejné a soukromé socioekonomické zájmy. Účelem je zajištění udržitelného rozvoje regionu.

 

Získané poznatky Srbové dokázali zpracovat do zakládacích listin své místní akční skupiny, kterou nazvali a zaregistrovali pro názvem SELO PLUS. Jedná se o první místní akční skupinu v Srbsku, která byla založena po českém vzoru. Rozkládá se na území měst Plandiště, Vršac a Bela Crkva a spadá pod ni 51 obcí. Členové české delegace se zúčastnili 3. listopadu slavnostního otevření sídla místní akční skupiny v obci Vlajkovać a při této příležitosti byly uzavřeny partnerské smlouvy mezi akční skupinou SELO PLUS a MAS Český sever a MAS Sdružení Západní Krušnohoří. Projekt finančně podpořila Česká rozvojová agentura a Ústecký kraj.

01
Setkání projektových partnerů z Ústeckého kraje a jižního Banátu.

 

02
Podpis Protokolu programové a projektové spolupráce mezi ústeckými MAS a nově založenou srbskou MAS, uprostřed Eva Hamplová – ředitelka MAS Český sever.

 

03
Návštěva v Chemicko-zdravotní škole ve Vršci, zleva Bělko Stojanović, ředitel školy a Čedomir Grbić, předseda České besedy Vršac.

 

 

 
Zodpovídá: Bc. Vít Hnízdil
Vytvořeno / změněno: 8.11.2017 / 8.11.2017 | Zveřejnit od: 8.11.2017
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém