Orientační nabídka


 

Stanovisko k dopisu odborářů MUS

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Zdeňka Zuntycha, Hospodářské noviny, (Zdenek.Zuntych@economia.cz)
 

 
 

Odpověď pro Zdeňka Zuntycha, Hospodářské noviny, (Zdenek.Zuntych@economia.cz) ze dne 3.11.2005

 

Dotaz (v původním znění):

Dobrý den. Dávám dohromady názory kompetentních lidí (orgánů), které by reagovaly na dopis odborářů MUS premiérovi, v němž vládu žádají o prolomení 14 let starých limitů těžby hnědého uhlí.

Ministerstvo průmyslu například jejich návrh podporuje (v duchu energetické koncepce státu, byť právně nezávazné), ale zároveň uvádí, že ministerstvo, stejně jako vláda, nebude nic restriktivně nařizovat, neboť kompetence v oblasti využívání území mají vyšší územní celky. Tedy, že využití zásob hnědého uhlí za limity podléhá postupům územního plánování, procesu posuzování vlivu na životní prostředí a horního práva. Klíčový je proto postoj krajského zastupitelského úřadu a obyvatel regionu.

Proto vás prosím o odpovědi na tyto otázky:

1. Bude se krajské zastupitelstvo tímto problémem zabývat (a kdy)?

2. Jaký je názor pana hejtmana, či dalších představitelů kraje? Podporují dopis odborářů?

3. Odboráři argumentují obavami ze ztráty pracovních míst.  Nehodlá ale kraj těch 10 až 15 let, kdy by k tomu mohlo dojít, využít k vytvoření podmínek pro příchod investorů? Po roce 2030 totiž těžba zřejmě stejně ustane, protože už nebude co těžit.

 

Odpověď:

 

1. Územní ekologické limity jsou v současné době převzaty do jediného právního předpisu územně plánovací dokumentace, a to do obecně závazné vyhlášky Ústeckého kraje, kterou byla vyhlášena závazná část územně plánovací dokumentace „2. změny a doplňky územního plánu velkého územního celku Severočeské hnědouhelné pánve“. Problematika zachování nebo prolomení těchto limitů je jedním z problémových okruhů, jímž se nově zpracovávaný „Územní plán velkého územního celku Ústeckého kraje“ zabývá. Ústecký kraj, jako orgán územního plánování a pořizovatel této územně plánovací dokumentace zadal, v souladu s požadavky stavebního zákona, zpracování konceptu tohoto dokumentu ve variantě respektující tyto limity ve smyslu usnesení vlády ČR č.444/1991 a v dalších variantách, včetně jejich překročení, tedy zohledňující požadavky Státní energetické koncepce, schválené usnesením vlády ČR č.211/2004. Tato etapa projednání konceptu krajského územního plánu je tou klíčovou fází, neboť se v ní rozhoduje o volbě alternativ. O výběru konečné varianty bude rozhodnuto na základě výsledků veřejnoprávního projednání konceptu územního plánu, v rámci něhož budou ve smyslu stavebního zákona vyzvány k zásadnímu vyjádření nejenom rozhodující ústřední orgány státní správy, tedy ministerstvo životního prostředí, ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo pro místní rozvoj apod. a ostatní dotčené orgány státní správy, ale také obce v kraji, které budou mít dostatečný prostor pro uplatnění námitek. Své připomínky budou mít možnost uplatnit i všechny fyzické a právnické osoby a veřejnost. „Diskusi mezi občany, obcemi, kraji, těžebními společnostmi a státem můžeme očekávat dlouhou, emotivní a osobitou. Na rozdíl od minulých let to ale bude diskuse, nikoliv diktát z Prahy,“ uvedl již dříve hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.  

 

 

2.  Představitelé krajské samosprávy formulovali svůj názor v průběhu 8.schůze Rady Ústeckého kraje v usnesení v tomto znění. „Rozhodnutí o úloze hnědého uhlí v energetice určující směr vývoje české energetiky minimálně do konce 21. století vnímá ÚK jako rozhodnutí strategického významu, které musí být učiněno nejpozději v souvislosti s projednáním konceptu Územního plánu velkého územního celku Ústeckého kraje. Kraj musí k uvedené problematice zaujmout jasné a jednoznačné stanovisko, neboť dopady takovéhoto rozhodnutí bude ústecký region vnímat nejcitlivěji. Zatížení kraje hornickou činností není kompenzováno ani zisky z exportu el. energie mimo region, neboť ty inkasuje výrobce energie ČEZ a.s., a Ústecký kraj na nich nemá žádný podíl. V zájmu péče o všestranný a vyrovnaný rozvoj svého území a potřeby obcí a občanů, bude ÚK podporovat variantu prezentující optimální řešení konfliktu mezi využíváním rozsáhlých zásob hnědého uhlí a dopadem tohoto využívání na ostatní funkce v území, přičemž jako hlavní cíl bude preferovat revitalizaci krajiny a obnovení základních funkcí území včetně jeho ekologických funkcí, vytvoření podmínek stability osídlení, udržení populace a snižování nezaměstnanosti a to s vědomím, že zájmy regionu nemusí být vždy shodné se zájmy státu.“

           

3. I v případě, že bude schválena varianta Územního plánu velkého územního celku Ústeckého kraje, zahrnující ekologické limity těžby, neznamená to, že těžební společnosti nemohou jednat s obcemi a jejich obyvateli o tom, za jakých podmínek by bylo možné na území obcí těžit. Zastupitelstvo Ústeckého kraje bude pochopitelně sledovat, jak těžařské firmy s občany jednají a co jim nabízejí. „Budeme stát na straně občanů, jelikož máme špatné zkušenosti, které v tomto směru obyvatelé mnoha obcí v našem regionu v minulých desetiletích získali. Stovka obcí byla zbořena a jejich obyvatelé byly v některých případech nahnáni do paneláků. Pro mě jako hejtmana kraje je nepřípustné,  aby se něco takového opakovalo. Právě proto jsem vyzval premiéra Paroubka k vážnému jednání na téma výstavba nových elektráren, pokračování těžby uhlí v kraji ale i postup a garance na revitalizaci poškození krajiny včetně kompenzací našim občanům a obcím. Tato výzva bohužel zatím zůstala bez náležité odezvy,“ konstatoval už dříve hejtman Jiří Šulc. 

 

 

připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 29.11.2005 / 29.11.2005 | Zveřejnit do: 3.12.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém