Orientační nabídka


 

Stanovisko krajského úřadu k výstavbě VTE v k.ú. Větrov

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Martina Kočárka, TV Nova (kocarek@radioblanik.cz) ze dne 5. 2. 2007
 

 
 

Odpověď pro Martina Kočárka, TV Nova (kocarek@radioblanik.cz) ze dne 5. 2. 2007

 

Dotaz (v původním znění):

Dobrý den, v dnešním vydání deník MfD mimo jiné uvedl, že proti vystavbě větrnýchch elektráren u Petrovic na Ústecku protestují obyvatelé i ministerstvo životního prostředi. Uředníci krajského úřadu údajně porušili zákon, když tady stavbu větrných elektrárenn povolili. U Petrovic totiž žije Tetřívek obecný, kvůli kterému elektrárnám v tomto místě hrozí vyhubení. Ministerstvo životního prostředí proto stavbu nepovolilo a i přesto tady větrné elektrárny vyrostly a vzniknout mají další. A to i presto, že by se uředníci mohli dostat do soudního sporu u Evropského soudního dvoru.

Potřeboval bych vědět, jak je to momentálně se schvalováním staveb větrných elektráren u Petrovic a jestli se tyto stížnosti nějak dotknou už i vybudovaných elektráren.

 

Odpověď:

V současné době je v platnosti kladné stanovisko k výstavbě VTE u Petrovic, vydané v listopadu loňského roku. Jeho znění bylo před vydáním konzultováno s legislativním odborem ministerstva životního prostředí a jeho připomínky byly do konečného znění dokumentu zapracovány. Krajský úřad Ústeckého kraje se nedomnívá, že by bylo možné soudní cestou zpochybnit již vydaná rozhodnutí k existujícím stavbám. Krajský úřad se dále nedomnívá, že důsledkem kladného stanoviska k výstavbě dvou VTE v katastru obce Větrov by bylo vyhynutí populace tetřívka obecného, jak spekulativně uvedla dne 5. února deník Mladá fronta Dnes v článku „Úřad prosazuje soukromé vrtule“, když napsala: „..některé větrníky, hlavně ve východní části Krušných hor v okolí obce Petrovice, mají stát v celoevropsky chráněné oblasti Natura 2000, kde žije Tetřívek obecný.“ Je skutečností, že dvě větrné elektrárny mají být umístěny na okraji tzv. ptačí oblasti asi 300 m od její hranice, z toho však nelze dovozovat, že populace tetřívka je ohrožena zánikem a že ptačí oblast pozbývá svou funkci. Jedná se o okraj oblasti výskytu tohoto druhu; tetřívci při toku byli pozorováni ve vzdálenosti cca 180 m od plánovaného staveniště teprve v nedávné době (ještě v devadesátých letech zde bylo pole). Za bezpředmětnou lze považovat i další spekulaci deníku MfD, o údajné žalobě Evroské komise k Evropskému soudnímu dvoru pro porušování zákonů ochrany přírody na „krajské úředníky“. Naopak, krajský úřad má k dispozici dopis Patricka Murphyho, evropského komisaře pro životní prostředí, kde je uvedeno, že: „…komise se nedomnívá, že by zde byl nějaký důkaz o porušení směrnic Evropské unie v případu plánování a zajišťování postupu souvisejícího s větrným parkem.“

 

 

Připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 7.2.2007 / 7.2.2007 | Zveřejnit od-do: 7.2.2007-7.3.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém