Orientační nabídka


 

Stanovisko Krajského úřadu Ústeckého kraje k sporu společnosti GEOPOL a.s.

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Zveřejněno ve dnech 6. 8. února 2007 na www.aktualne.cz, www.profipravo.cz, v Denících, v Mladé frontě Dnes a Právu
 

 
 

Vyjádření k článkům „Po D8 se jezdí, spor o pozemky pokračuje“, „D8: firmě se nelíbí vyvlastnění území“, „Ústecká firma se soudí kvůli částce za vyvlastněné pozemky pro D8“, „Dálnice má problém s pozemky“ a „Ústecká firma se soudí kvůli částce za vyvlastněné pozemky na D8“

Zveřejněno ve dnech 6. 8. února 2007 na www.aktualne.cz, www.profipravo.cz, v Denících, v Mladé frontě Dnes a Právu

 

Reakce ředitelky Mgr.Lydie Šťastné, ředitelky Krajského úřadu Ústeckého kraje:

Krajský úřad Ústeckého kraje odmítá formulaci z uvedených článků, v nichž je s jistotou označován za úřad, který vyvlastnil soukromé firmě pozemek. O vyvlastění pozemků "dálnice D 8, stavba 0807, Trmice - státní hranice SRN/ČR" a věcného břemene pro přeložky inženýrských sítí a zařízení staveniště rozhodl Obecní úřad Chlumec, stavební úřad, na základě návrhu Ředitelství silnic a dálnic ČR. Společnost GEOPOL a.s. se proti tomuto rozhodnutí odvolala, nesouhlasila s výší náhrady za vyvlastnění provedené Stavebním úřadem Chlumec..

 

Odvolání firmy GEOPOL a.s. bylo postoupeno, jako nadřízenému stavebnímu úřadu, odboru územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Ústeckého kraje. Ten rozhodnutí obecního úřadu v Chlumci přezkoumal a rozhodl, na základě znaleckého posudku zhotoveného externí firmou, ve prospěch GEOPOLU a.s. o nové, vyšší náhradě za vyvlastněné pozemky.

 

Geopol a.s. podal proti tomuto rozhodnutí Krajského úřadu Ústeckého kraje žalobu ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem, který však žalobu firmy zamítl. Geopol a.s. poté podal proti rozsudku Krajského soudu v Ústí nad Labem kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně, který rozsudek Krajského soudu ve výrocích II. a III. zrušil a vrátil k dalšímu  řízení. Žaloby v částech směřujících proti výrokům správních rozhodnutí o určení výše náhrad za vyvlastnění a způsobu jejich úhrady odmítl s odůvodněním, že o výši náhrady za vyvlastnění je příslušný rozhodovat občanský soud. V současné době poskytl odbor územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Ústeckého kraje veškerý spisový materiál soudu. Rozhodnutí krajského úřadu ve věci odvolání firmy GEOPOL a.s. je pravomocné a vykonatelné.

 

Jak je z uvedených informací zřejmé, autoři uvedených článků uvedli čtenáře v omyl, a to nepravdivými tvrzeními o úloze Krajského úřadu Ústeckého kraje v tomto sporu.

 

Původní texty:  

Po D8 se jezdí, spor o pozemky pokračuje

6.2.2007    aktualne.cz    str. 0   Česko a ekonomika - Ekonomika

    Tomáš Fránek    Ústecký kraj   

Brno - Řidiči sice od loňského prosince využívají dálnici D8 od Trmic k německým hranicím, o část pozemků se však stále vedou spory kvůli vyvlastnění. Jde o problém, který přesahuje hranice země.

Na soudy se totiž - kvůli vyvlastnění pozemků potřebných na stavbu dálnice - obrátila společnost Geopol. Pozemky pod dálnicí držel akcionář Geopolu z Německa. Jejich vyvlastněním měly podle firmy porušit české úřady mezinárodní smlouvy o ochraně investic.

 

Nesrozumitelné rozhodnutí

Firma už částečně u soudu uspěla. Nejvyšší správní soud totiž zrušil verdikt Krajského soudu v Ústí nad Labem, který odmítl žalobu proti vyvlasťnovacímu rozhodnutí Krajského úřadu v Ústí nad Labem. Ten rozhodl o tom, že se vyvlastní přes dvacet tisíc metrů čtverečních pozemků a firma dostane náhradu převyšující dva miliony korun. Úřad tak úplně změnil původní úmysl radnice v Chlumci, která jako první rozhodla o omezení vlastnických práv firmy kvůli dálnici. Postup krajských úředníků ale Nejvyšší správní soud označil za nepřezkoumatelný a nesrozumitelný a nařídil soudcům v Ústí, aby se žalobou proti vyvlastňovacímu verdiktu znovu zabývali. U soudu se tak bude znovu řešit námitka firmy na to, za jakou cenu a zda je možné vyvlastnit majetek, který drží podnikatel ze zahraničí. Z mezinárodní smlouvy uzavřené s Německem totiž podle firmy vyplývá, že stát měl v tomto případě vyplatit Geopolu sumu odpovídající skutečné hodnotě pozemků.

 

Není to investice

To ale úřady odmítají. Krajský úřad v Ústí nad Labem tak uvedl, že vyvlastnění pozemků pro stavbu dálnice není v rozporu s mezinárodními smlouvami. "Tyto smlouvy chrání před nežádoucími účinky vyvlastnění jen vlastní zahraniční investici, nikoli prostředí, kde je umístěna," uvedli úředníci ve svém rozhodnutí. To potvrdil také Krajský soud v Ústí s tím, že nedošlo k porušení mezinárodní dohody mezi Českem a Německem o podpoře a vzájemné ochraně investic platné od roku 1992.

"Firma totiž není investorem ve smyslu dohody, neboť nemá sídlo na území Německa. Investicí tedy v daném případě mohly být akcie ve vlastnictví akcionáře firmy, a nikoli pozemky," uvedl soud.

 

Stavba dálnice D8 mezi Trmicemi a německou hranicí začala v roce 2004 a stála 19 miliard korun. Do provozu byla uvedena na konci prosince loňského roku. Výstavba tohoto úseku si přitom podle Nejvyššího kontrolního úřadu vyžádala zvýšení nákladů o 1,1 miliardy korun. Jedním z důvodů byla nutnost urychlit stavbu tak, aby bylo možné úsek zprovoznit do konce roku 2006.

Největší podíl na prodražení měla podle šéfa kontrolního úřadu Františka Dohnala ztráta letní stavební sezony v roce 2004 kvůli spornému zadání zakázky na výstavbu hraničního mostu.

D8: firmě se nelíbí vyvlastnění území

8.2.2007    Mladá fronta DNES    str. 1   Severní Čechy

    PETR SOUKAL    Ústecký kraj   

Řidiči po dálnici do Saska jezdí, s pozemky je ale problém

Ústí nad Labem - Krajský úřad bude muset pravděpodobně řešit problémy s pozemky na už hotové dálnici D8 přes Krušné hory.

            Měsíc a půl jezdí auta po novém úseku dálnice D8 z Trmic do Petrovic, ale vlastnictví části pozemků pod ní doposud není definitivně vyjasněno. Společnost Geopol z Českého Újezda u Ústí se zatím nesmířila s vyvlastněním více než 20 tisíc metrů čtverečních, a rozhodnutí krajského úřadu napadla u Nejvyššího správního soudu.

            Krajský úřad pozemky vyvlastnil s tím, že jejich cenu stanovil na více než dva miliony korun. Podle bývalého vlastníka je ale tržní hodnota pozemků vyšší. Geopol kvůli vyvlastnění krajský úřad zažaloval, žalobu ale zamítl Krajský soud v Ústí. Původní vlastník se pak odvolal k Nejvyššímu správnímu soudu, který mu částečně vyhověl, a nařídil krajskému soudu opětovné přezkoumání verdiktu o vyvlastnění. O rozhodnutí Nejvyššího soudu jako první informoval web aktualne.cz.

            “Kompletní spis je zde na krajském soudu, do konce února bychom chtěli v této věci rozhodnout. Budeme se zabývat jedině vyvlastněním, což vyplývá z odůvodnění rozsudku Nejvyššího správního soudu. Ten dovodil, že o výši náhrady za vyvlastněné pozemky by měl rozhodovat civilní soud. Tím je celá věc, týkající se výše náhrady za vyvlastněné pozemky, pro správní soudy skončená,” uvedla včera Markéta Martinovská ze správního senátu Krajského soudu v Ústí.

            Znamená to, že Geopol se bude muset případného zvýšení náhrady domáhat v novém řízení u okresního soudu.

            Podle vlastníka pozemků, který je akciovou společností a kde akcie patří zahraniční osobě, Česká republika neochránila zahraniční investici. Přitom se k tomu v roce 2002 zavázala v česko-německé dohodě o vzájemné ochraně investic. Podle ní by měl zahraniční investor nárok na odkoupení pozemků za jejich skutečnou hodnotu.

            Krajský soud své původní zamítnutí žaloby zdůvodil tím, že společnost Geopol není investorem, na kterého se ochrana podle mezistátní dohody vztahuje, protože nemá sídlo v Německu, ale v České republice. Podle tohoto výkladu jsou investicí akcie společnosti, nikoliv její majetek v podobě pozemků.

            Krajský úřad zatím čeká na vyjádření Nejvyššího správního soudu. “Dosud nemáme rozsudek k dispozici, proto nemůže komentovat závěry, ke kterým Nejvyšší soud v rozsudku dospěl. Žaloby proti rozhodnutí krajského úřadu v této věci byly Krajským soudem v Ústí nad Labem ale zamítnuty,” konstatoval včera František Janačík z krajského úřadu.

 

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severní Čechy

 

Ústecká firma se soudí kvůli částce za vyvlastněné pozemky pro D8

8.2.2007    aktualne.cz    str. 0   Domácí

    Aktuálně.cz    Ústecký kraj   

 

Ústecký krajský soud se bude opět zabývat žalobou společnosti Geopol z Českého Újezdu u Ústí nad Labem. Firma nesouhlasí s částkou, za jakou ústecký krajský úřad vyvlastnil její pozemky, po kterých vede dálnice D8. Žalobu umožnil Nejvyšší správní soud. V dnešním vydání o tom píše severočeská příloha deníku Mladá fronta Dnes.

 

Geopol měl za 20.000 metrů čtverečních pozemků, po kterých vede dálnice, dostat přes dva miliony korun. Firma se domnívá, že tržní hodnota pozemků je mnohem vyšší, a proto se obrátila na soud. Krajský soud žalobu zamítl, ale společnost odvolala k Nejvyššímu správnímu soudu, který jí vyhověl. Markéta Martinovská z krajského soudu deníku řekla, že Nejvyšší správní soud tak umožnil, aby o výši náhrady za pozemky rozhodl civilní soud.

 

URL| http://aktualne.centrum.cz/domaci/clanek.phtml?id=351360

Dálnice má problém s pozemky

9.2.2007    Ústecký deník    str. 13   Ústecký kraj

    (sl)    Ústecký kraj   

Ústí nad Labem - I po otevření dálnice D8 z Německa do Ústí nad Labem pokračují spory o pozemky, na nichž dálnice vede. Dvacet tisíc metrů čtverečních, které pod D8 patřily společnosti Geopol z Českého újezdu, se stalo předmětem spolu mezi společností a krajským úřadem Ústeckého kraje. Ten totiž pozemky vyvlastnil - firma proto úřad zažalovala. Krajský úřad nyní bude muset vyvlastnění přezkoumat.

 

Region| Severní Čechy

Publikováno| Ústecký deník; Ústecký kraj; 13

Publikováno| Děčínský deník; Ústecký kraj; 13

Publikováno| Chomutovský deník; Ústecký kraj; 13

Publikováno| Litoměřický deník; Ústecký kraj; 13

Publikováno| Žatecký a lounský deník; Ústecký kraj; 13

Publikováno| Mostecký deník; Ústecký kraj; 13

Publikováno| Teplický deník; Ústecký kraj; 13

 

 

Ústecká firma se soudí kvůli částce za vyvlastněné pozemky na D8

8.2.2007    Zpravodajství ČTK    str. 0   eul  dpr

    vlu    Ústecký kraj   

 

Ústí nad Labem 8. února (ČTK) - Ústecký krajský soud se bude opět zabývat žalobou společnosti Geopol z Českého Újezdu u Ústí nad Labem. Firma nesouhlasí s částkou, za jakou ústecký krajský úřad vyvlastnil její pozemky, po kterých vede dálnice D8. Žalobu umožnil Nejvyšší správní soud. V dnešním vydání o tom píše severočeská příloha deníku Mladá fronta Dnes.

 

Geopol měl za 20.000 metrů čtverečních pozemků, po kterých vede dálnice, dostat přes dva miliony korun. Firma se domnívá, že tržní hodnota pozemků je mnohem vyšší, a proto se obrátila na soud. Krajský soud žalobu zamítl, ale společnost odvolala k Nejvyššímu správnímu soudu, který jí vyhověl. Markéta Martinovská z krajského soudu deníku řekla, že Nejvyšší správní soud tak umožnil, aby o výši náhrady za pozemky rozhodl civilní soud.

 

vlu mol

Cas| 08:26

 

08.02.2007 09:10

Ústecká firma se soudí kvůli částce za vyvlastněné pozemky na D8

 

Ústí nad Labem 8. února (ČTK) - Ústecký krajský soud se bude opět zabývat žalobou společnosti Geopol z Českého Újezdu u Ústí nad Labem. Firma nesouhlasí s částkou, za jakou ústecký krajský úřad vyvlastnil její pozemky, po kterých vede dálnice D8. Žalobu umožnil Nejvyšší správní soud. V dnešním vydání o tom píše severočeská příloha deníku Mladá fronta Dnes.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 15.2.2007 / 15.2.2007 | Zveřejnit od-do: 15.2.2007-15.3.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém