Orientační nabídka


 

Starostové Dolní Poustevny a Jiříkova pozvali hejtmana na Šluknovsko

dp
Začátkem týdne zavítal hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček na celodenní návštěvu šluknovského výběžku. Návštěvu Šluknovska zahájil hejtman setkáním s vedením města Dolní Poustevna. O jeho návštěvě v Lesnické a odborné škole Šluknov jsme již informovali v samostatné zprávě (http://www.kr-ustecky.cz/hejtman-osedlal-ve-sluknove-zelezneho-kone/d-1708779/p1=204698). Závěr dne patřil návštěvě Jiříkova.
 

 
 

Tématy jednání se starostou Dolní Poustevny Robertem Holcem mladším a dalšími představiteli města a městského úřadu byla například podpora Sdružení dobrovolných hasičů Dolní Poustevna, zastavení odlivu obyvatel ze šluknovského výběžku a rozvoj cestovního ruchu.

„Oceňuji, že vedení města v čele s mladým starostou má jasné vize a plány. Vidí v oblasti podpory cestovního ruchu větší potenciál než v přivedení nových investorů do oblasti. Pořádá se zde řada kulturních akcí pro občany, jako například městské slavnosti. Vedení města také usiluje o zlepšení občanské vybavenosti, vyjednává s obchodními řetězci o otevření minimarketu,“ vyjádřil se pochvalně hejtman Bubeníček. Město společně s krajem chce jednat o dostupnosti zdravotní péče na německé straně v Sebnitz, kde je zdravotnické zařízení mnohem blíže od města než na české straně. Podobná praxe je známa již na česko-rakouské hranici.

V plánu je rekonstrukce budovy bývalého učiliště na ubytovací zařízení, které by sloužilo např. pro sportovní soustředění pro děti. Město má zájem vybudovat multifunkční sportovní hřiště.

V Jiříkově se hejtman setkal se starostou města Michalem Majákem a dalšími členy vedení města. Na prohlídku města navázala návštěva Schrödingerova institutu, v jehož rámci funguje ZŠ Pastelka a předškolní klub Koťátko a Kočičí akademie.

Úkolem institutu je nabídnout a zajistit co nejlepší aktivity zaměřené na využívání volného času širokých vrstev obyvatelstva v  regionu Šluknovského výběžku, a to napříč všem věkovým, rasovým a sociálním skupinám bez rozdílu. Aktivity by měly rozvíjet schopnosti a dovednosti, cit pro kamarádství, pro spolupráci a soudržnost, empatii a soucit se slabšími jedinci, toleranci k jiným rasám, menšinám a odlišnostem. Institut aktivně vyhledává sociálně slabé osoby, hendikepované, děti z nepodnětných a rizikových rodin, seniory, matky na mateřské dovolené, rodiče samoživitele a nabízí jim širokou aktivity „na míru“. Tak institut pomáhá předcházet osamělosti rizikových skupin osob, jejich vykořenění ze společnosti, frustraci a sociálnímu vyloučení.

Celým střediskem ho provázela ředitelka Schrödingerova institutu Gabriela Doušová a manažerka projektu Koťátko Jitka Šišuláková. Oldřich Bubeníček se setkal i s dětmi, které klub navštěvují a mohl tak blíže nahlédnout do toho, jak celý náročný projekt funguje. Posledním místem, kam hejtman v rámci své návštěvy v institutu zavítal, byl klášter sv. Karla Boromejského, který v současné době prochází rekonstrukcí a který by měl v budoucnu sloužit jako centrum volnočasových aktivit po jiříkovské děti.

„Všem zaměstnancům i dobrovolníkům patří velké poděkování za náročnou a záslužnou práci,“ vzkázal Oldřich Bubeníček pedagogům ze Schrödingerova institutu.

Posledním zastavením byla návštěva příspěvkové organizace Ústeckého kraje Domova Severka Jiříkov - domova se zvláštním režimem. Nově postavený objekt Domova Severka byl otevřen v roce 2012. Má kapacitu 100 míst s možností ubytování ve dvoulůžkových a jednolůžkových pokojích. Posláním je domova zajištění péče osobám, které mají z důvodu svého chronického duševního onemocnění sníženou schopnost soběstačnosti, a jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc druhé osoby. Uživatelům poskytuje celoroční služby sociální péče, ošetřovatelský a zdravotní personál a pracovnice sociální péče pro volnočasové aktivity. Cílem je, vytvořit pro uživatele služeb příjemný domov s dostatečnou mírou soukromí.


dp
Hejtman Oldřich Bubeníček se starostou Dolní Poustevny Robertem Holcem

dp
Na městském úřadu v Dolní Poustevně


si
Na návštěvě Schrödingerova institutu

dp
Klášter sv. Karla Boromejského v Dolní Poustevně prochází rekonstrukcí

 


ji
Jiříkov

 

ji
Na městském úřadu v Jiříkově

 

 

 

 


 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 5.2.2017 / 5.2.2017
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém