Orientační nabídka


 

Starostové měli možnost projednat připravovaný Zákon o podpoře bydlení

Ve středu 3. května 2023 proběhlo na Krajském úřadě Ústeckého kraje jednání, které se týkalo připravovaného Zákona o podpoře bydlení. Jednání bylo iniciováno prvním náměstkem hejtmana Ústeckého kraje Jiřím Kulhánkem a účastnili se jej starostové obcí s rozšířenou působností.
Tisková zpráva ze dne 5. května 2023
Jednání se starosty
 

 
 

Hosty jednání byli Vít Lesák z Ministerstva pro místní rozvoj, které zákon ve spolupráci Ministerstvem práce a sociální věcí připravuje. Dále Martin Šimáček, ředitel Agentury pro sociální začleňování.

Protože se příprava zákona posunula do závěrečné fáze a blíží se jeho mezirezortní připomínkové řízení, byla cílem setkání nejen jeho prezentace, ale i diskuze se zástupci obcí a vyslechnutí jejich připomínek týkajících se současné praxe i budoucí aplikace zákona.

Zákon je vytvářen v souladu s programovým prohlášením vlády, které si klade za cíl nabídnout obcím soubor volitelných nástrojů, co umožní systematicky řešit bytovou situaci obyvatel a zajistí efektivnější pomoc ohroženým dětem podle potřeb dětí a rodin. Zákon má pomocí dotačních titulů umožnit rekonstrukce i výstavby nových bytů. Má stabilizovat ceny nájemného tvorbou map uvádějících obvyklé místní ceny nájmů a optimalizovat tak výplaty příspěvků na bydlení. Zákon zvýší ochranu nájemců před nevýhodnými nájemními smlouvami i pronajímatelů před nedodržováním jejich pravidel.

„Připravovaný zákon je součástí balíčku dalších opatření, která mají zajistit dostupnost bydlení pro zhruba 1 270 000 osob ohrožených ztrátou bydlení, energetickou chudobou nebo nadměrnými náklady na bydlení. Měl by například zabránit zbytečnému stěhování seniorů a rodin s dětmi do nevyhovujících prostor kvůli levnějším nájmům. Také by měl výrazně omezit činnost takzvaných obchodníku s chudobou, kteří inkasují vysoké sumy z nájmů nevhodných nemovitostí. Další spolupráce s obcemi i ministerstvy zapojenými do tvorby zákona bude probíhat,“ upřesnil Jiří Kulhánek.

Aplikace zákona mimo jiné umožní výchovu dětí v řádných podmínkách, umožňující jejich rozvoj a vzdělávání. Pomůže obětem domácího násilí a uvolní kapacity azylových domů.

Prezentace připravovaného zákona
Prezentace připravovaného zákona. Na snímku vpravo Jiří Kulhánek, náměstek hejtmana

Vít Lesák (uprostřed) představuje agendu spojenou se zákonem
Vít Lesák (uprostřed) představuje agendu spojenou se zákonem

 


 

 
Zodpovídá: Mgr.et Bc. Ondřej Nitsch
Vytvořeno / změněno: 5.5.2023 / 5.5.2023 | Zveřejnit od: 5.5.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém