Orientační nabídka


 

Střední odborné učiliště lesnické na Flájích

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Rumjanu Loosovou, Deník Mostecka (denik.mostecka@denikybohemia.cz)
 

 
 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ, Rumjana Loosová, Deník Mostecka  (denik.mostecka@denikybohemia.cz)ze dne 10.3. 2005

 

Dotaz (v původním znění):

prosím o několik informací. Jedná se mi o Střední odborné učiliště lesnické na Flájích.

 

1, Schválilo zastupitelstvo kraje na včerejším jednání sloučení lesnického učiliště s mezibořským Educhemem?

 

2, Pokud ne jaký bude další vývoj - zůstane škola na Flájích?

 

3, Pokud ano byly dojednány nějaké zvláštní podmínky týkající se majetku - převod z Ústeckého kraje na Educhem. Jaká další jednání budou následovat?

 

 

Odpověď:

1. Zastupitelé včera rozhodli, že příspěvková organizace Ústeckého kraje Střední odborné učiliště lesnické Fláje bude k 1. září 2005 zrušena. Podmínkou je, že projekt převezme a následně také zachová obory vzdělání akciová společnost Střední školy EDUCHEM, a.s., Meziboří. Podkladem pro zrušení učiliště a převedení jeho oborů je projekt optimalizace Středního odborného učiliště lesnického Fláje vypracovaný ředitelem školy ve spolupráci se Středními školy EDUCHEM, a.s., Meziboří a odborem školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Ústeckého kraje. Důvodem pro předložení projektu optimalizace je snaha zachovat oborovou strukturu odborného lesnického vzdělávání v daném regionu a podstatné snížení provozních nákladů na výuku.

Neúměrně vysoké provozní náklady na jednoho žáka jsou jedním z hlavních důvodů, proč se zastupitelé rozhodli spojit flájské učiliště se Středními školami EDUCHEM a.s.. Provozní náklady na jednoho žáka neklesly v posledních třech letech na flájském učilišti pod 30 tisíc korun ročně, zatímco na jiných srovnatelných školách jsou tři až čtyřikrát nižší. Tento nepříznivý poměr je dán především malým počtem žáků ve flájském učilišti.

Dalším důvodem pak byla skutečnost, že se Střední odborné učiliště lesnické Fláje dostane k 1.9. 2007 vzhledem k nízkému počtu žáků do rozporu s vyhláškou Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy č.13/2004 Sb., o středním vzdělání a vzdělání na konzervatoři. Pokles žáků pod hranici osmdesáti, kterou určuje vyhláška souvisí se zrušením nástavbového studia, ve kterém v současné době studuje 20 z celkových 90 žáků flájského učiliště. Zrušení nástavbového studia pak vyplývá z nového školského zákona.

I když Ústecký kraj dosud při reorganizaci příspěvkových zařízení v oblasti školství preferoval cestu slučování, musí v tomto případě dojít ke zrušení příspěvkové organizace, protože ji není možné sloučit se soukromým subjektem.

 

2. viz 1.

 

3. Žádné zvláštní podmínky ohledně majetku nebyly dojednány, tyto záležitosti budou předmětem dalších jednání mezi Ústeckým krajem a Středními školami EDUCHEM a.s..

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 11.3.2005 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 11.4.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém