Orientační nabídka


 

Středoevropská kulturní krajina Montanregion Erzgebirge/Krušnohoří

a
V Měděnci na Chomutovsku se včera uskutečnil workshop s podtitulem Cesta na Seznam světového dědictví UNESCO, součást programu Ziel 3 / Cíl 3.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 10. června 2011

Šlo o další z řady akcí, které propagují záměr přiblížit montánní památky Krušnohoří k zápisu na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví. Projekt vznikl ve spolupráci se saskými partnery a je financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj: Investice do vaší budoucnosti, prostřednictvím programu příhraniční spolupráce Cíl 3/Ziel 3. Záměr přivést hornickou krajinu české a saské strany Krušnohoří na Seznam světového dědictví je díky svému přeshraničnímu charakteru ojedinělý a prohlubuje tak dále česko-německou spolupráci na propagaci Krušných hor. Tentokrát byl workshop zaměřen na představení projektu především zástupcům horských obcí s hornickou tradicí. Představitelé obcí z východního, středního a západního Krušnohoří byli seznámeni s procesem zápisu památek do UNESCA, jejich výběrem a metodikou odborného posouzení.

   Hovořilo se také o problematice dopadů na regionální rozvoj v důsledku zápisu na seznam UNESCO. Paní Friderike Hansell z Technické univerzity ve Friebergu přednesla přítomným závěry regionální marketingové studie zpracované pro saskou stranu Krušnohoří, která jednoznačně potvrzuje pozitivní vliv této prestižní značky na turistický ruch. Postup projektu na saské straně Krušnohoří přiblížil ve svém příspěvku duchovní otec myšlenky nominace Krušnohoří do UNESCA Prof. Dr. Helmuth Albrecht z Technické univerzity ve Friebergu.

   Setkání projektových partnerů, kterého se zúčastnilo asi padesát účastníků nejen z montánních obcí, ale i z řad Národního památkového ústavu, odborných kulturních a vědeckých institucí kraje, báňského úřadu a  zástupců Karlovarského kraje, v čele s paní radní pro kulturu, památkovou péči, lázeňství a cestovní ruch Ing. Evou Valjentovou,  bylo zakončeno prohlídkou Štoly Marie Pomocné v Měděnci. Odborný výklad s přednáškou k možnostem prezentace důlních děl zajistil  přítomným  Ivan Cáder z občanského sdružení nesoucího jméno této památky. Závěrem workshopu byli zástupci obcí přizvání ke spolupráci na projektu a především jim byla nabídnuta možnost podílet se v rámci projektu na propagaci svých montánních památek.

 

   Bližší informace na stránkách projektu http://www.muzeum-most.cz/projekt/

 

Připravili pracovníci odboru kultury a památkové péče krajského úřadu

 

6
1
Workshopem prováděl Adam Šrejber z odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Ústeckého kraje

2
Místostarostka Měděnce Bohumila Ciferová

1
Saští partneři projektu s Prof. Helmuthem Albrechtem

4

5
Prohlídka štoly Marie Pomocné

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 10.6.2011 / 10.6.2011 | Schváleno / Zrušeno: 10.6.2011 / 9.7.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém