Orientační nabídka


 

Studenti medicíny ze Slovenska získají praxi v nemocnicích Krajské zdravotní

Ústecký kraj, Krajská zdravotní, a. s., a slovenská Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košicích (UPJŠ) uzavřely memorandum o spolupráci. Zajistit má rozvoj mezinárodní dlouhodobé spolupráce v oblasti vysokoškolského vzdělávání budoucích lékařů a dalšího zdravotnického personálu a vědeckého výzkumu v oblasti medicíny, zejména v Ústeckém kraji.
Tisková zpráva ze dne 18. října 2023
01
 

 
 
Cílem spolupráce je mimo jiné umožnit studentům medicíny a dalších zdravotnických oborů absolvovat praktickou výuku vysokoškolského studia na základě akreditace UPJŠ v nemocnicích Krajské zdravotní a navázat také spolupráci ve vědeckém výzkumu mezi Lékařskou fakultou UPJŠ a Krajskou zdravotní. To vzhledem k lokaci klinické výuky v kraji otevírá prostor pro získání nového kvalifikovaného zdravotnického personálu a jeho uplatnění v rámci celého Ústeckého kraje,“ uvedl k podpisu memoranda hejtman Jan Schiller.

Memorandum podpoří výchovu a vzdělávání budoucích lékařů a rozvoj vědeckého výzkumu v oblasti medicíny v České republice a na Slovensku. I díky této spolupráci dojde k navýšení počtu studentů medicíny, což napomůže k řešení kritického nedostatku lékařů nejen v Ústeckém kraji, ale v celé České republice. 

Signatáři se rozhodli, že nejlepší čeští a slovenští studenti budou studovat bezplatně, jelikož je u nich perspektiva setrvání v České republice, případně ve Slovenské republice, po studiu nejvyšší. Zásadně plánují změnit přístup ke studentům ze zahraničí, a to zatraktivněním výuky, prostor pro ubytování či rozšířením možností pro jejich sportovní a kulturní vyžití.

„Příprava tzv. simulačního centra v Ústeckém kraji a moderní zdravotnická zařízení na území Ústeckého kraje přispějí k silnější motivaci studentů setrvat v tomto regionu. Pochopitelně největší význam přikládáme realizaci samotné klinické a praktické výuky ve zdravotnických zařízeních Krajské zdravotní, a. s., a to hlavně v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Chtěli bychom touto cestou poděkovat každému, kdo přispěl k úspěšnému uzavření tohoto memoranda. Zároveň věříme, že i na podkladě této spolupráce vzniknou v budoucnosti další příležitosti, které podpoří mezinárodní spolupráci ve vědě a vzdělávání a ze kterých budou profitovat především absolventi a široká veřejnost,“ řekl Daniel Pella, rektor UPJŠ.

„Krajská zdravotní má jako největší poskytovatel nemocniční péče v České republice na poli vzdělávání mediků určitě co nabídnout. A prostřednictvím akreditovaných zdravotnických pracovišť se špičkovými odborníky v řadě medicínských oborů tak dlouhodobě činí. Těšíme se na spolupráci s našimi slovenskými kolegy,“ uvedl Petr Malý, generální ředitel Krajské zdravotní, a.s.

1
Rektor UPJŠ Daniel Pella a hejtman Jan Schiller během podpisu memoranda 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Hana Šťástková
Vytvořeno / změněno: 18.10.2023 / 18.10.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém