Gastronomická soutěž Svačina roku je určená středním školám zaměřeným na gastronomii. O druhý ročník soutěže byl větší zájem než loni nejen mezi školami, ale i studenty. Letos se soutěže účastní školy z deseti krajů České republiky. Úkolem studentů je navrhnout a připravit pokrm nápaditý, chutný a vhodný pro použití jako svačina do školy pro děti, žáky nebo studenty.
Odborná porota bude u soutěžních pokrmů hodnotit celkový dojem pokrmu, jeho složení, použitelnost jako svačina nebo chuť. Časový limit na přípravu jídla je 20 minut a jedna porce by měla mít hmotnost 100 až 200 gramů. Navíc finanční limit na přípravu porce nesmí přesáhnout v nákladech 50 Kč.
Soutěž Svačina roku s Rio Mare má dvě kola. V prvním kole soutěžící připraví a nafotí pokrm. Fotografie pošlou společně s kalkulačním listem a technologickým postupem přípravy. V průběhu listopadu vybere odborná porota pro finále 12 nejlepších. Živé finálové kolo proběhne 2. prosince v gastronomickém studiu Chefparade v Praze.
Připravil: OMK
Finále soutěže Svačina roku 2013