Orientační nabídka


 

Švýcarský velvyslanec ocenil postoj Ústeckého kraje k mladé generaci

Do Ústeckého kraje zavítal velvyslanec Švýcarské konfederace v České republice J.E. pan Philippe Gérald Guex, aby zde zahájil putovní výstavu Mohou technologie zachránit svět? Na své cestě regionem navštívil také hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera. Společně jednali o aktuálních otázkách ve světě i České republice. Zaměřili se také na inovace v technologiích, zdroje čisté energie a postoj kraje k mladé generaci.
Tisková zpráva ze dne 6. března 2023
Švýcarský velvyslanec ocenil postoj ÚK k mladé generaci
 

 
 
Poprvé ve své funkci přivítal hejtman Jan Schiller na krajském úřadě švýcarského velvyslance J.E. p. Philippa Géralda Guexe. Během schůzky byl švýcarskému velvyslanci krátce představen Ústecký kraj a jeho postavení v rámci České republiky. Řeč přišla také na aktuální politickou situaci v České republice i zahraničí. Zásadním bodem jednání byla problematika ekologické krize a s ní související hledání nových technologií a zdrojů čisté energie. „Ústecký kraj by chtěl i po odklonu těžby uhlí zůstat energetickou zásobárnou Čech,“ zdůraznil hejtman Schiller.

Švýcarský velvyslanec seznámil hejtmana s putovní výstavou Mohou technologie zachránit svět? (Can Tech Save the World?), která upozorňuje na skutečnost, že nové technologie mohou pomoci s řešením ekologické krize, s nimiž se v současnosti potýká celý svět. Předkládá několik zajímavých řešení problémů souvisejících se změnou klimatu, která vyvinuly české a švýcarské instituce spolu. Na území Ústeckého kraje probíhá od 1. března do 11. dubna 2023 v budově Centra přírodovědných a technických oborů UJEP. Další bannery se nacházejí v Inovačním centru Ústeckého kraje. S výstavou je také spojená soutěž pro základní a střední školy.

Velvyslanec Philippe Gérald Guex se také zajímal o situaci v Národním parku České Švýcarsko, který by rád navštívil, a zmínil, že v příštích pěti letech plánuje Švýcarská federace věnovat do evropských fondů finanční prostředky na podporu národních parků. Velmi pozitivně hodnotil postoj Ústeckého kraje k mladé generaci. Líbily se mu například projekty pro střední školy Poznej Ústecký kraj a Poznej EU či výchovně-vzdělávací pobyty pro žáky středních škol v regionu Českého Švýcarska.

Na krajský úřad zavítal velvyslanec Švýcarské federace v ČR
Na krajský úřad zavítal velvyslanec Švýcarské federace v ČR 

 

Hejtman a velvyslanec si vyměnili drobné dary reprezentující regiony, odkud oba pocházejí
Hejtman a velvyslanec si vyměnili drobné dary reprezentující regiony, odkud oba pocházejí

 

Na závěr návštěvy připojil velvyslanec svůj podpis do pamětní knihy
Na závěr návštěvy připojil velvyslanec svůj podpis do pamětní knihy

 

Pamětní kniha
 



 
Zodpovídá: Mgr. Hana Šťástková
Vytvořeno / změněno: 6.3.2023 / 6.3.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém