Orientační nabídka


 

Symbolický klíč od budovy předal Židovské obci hejtman Jiří Šulc

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Symbolický klíč od budovy předal Židovské obci hejtman Jiří Šulc
Symbolický klíč k objektu bývalé polikliniky v Lipové ulici v Teplicích předal v úterý 16. srpna hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc předsedovi Židovské obce Teplice Oldřichu Látalovi. Naplnil tak rozhodnutí Ústeckého kraje z dubna letošního roku.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne  16. 8. 2005

 

Symbolický klíč od budovy předal Židovské obci hejtman Jiří Šulc

 

Symbolický klíč k objektu bývalé polikliniky v Lipové ulici v Teplicích předal v úterý 16. srpna  hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc předsedovi Židovské obce Teplice Oldřichu Látalovi.  Naplnil tak rozhodnutí Ústeckého kraje z dubna letošního roku.

            „ Je to symbolická kompenzace za to, co se Židům  od roku 1938 v naší zemi stalo,“ řekl Jiří Šulc. Na otázku, zda nejde ze strany kraje o danajský dar, neboť budova bývalé polikliniky je v současnosti v dezolátním stavu a její rekonstrukce je odborníky vyčíslena na 50 až 60 milionů korun,  hejtman  zdůraznil, že jde o gesto, které má napravit  křivdy, které stát způsobil – ostatně vila  byla vždy v minulosti majetek Židů.

            V roce 1914 si vilu nechala  postavit  rodina Haanů. Poté nemovitost prošla zajímavým vývojem, kdy se v ní střídali různí židovští majitelé až do roku 1943. „V roce  1950  ji zabral stát a do roku 1994 sloužila obyvatelům lázeňského města jako poliklinika. Od té doby chátrala, azyl tu nacházeli jen  bezdomovci a nepřizpůsobiví lidé. Podle toho to také vypadá,“ konstatoval zástupce Židovské obce Michael Liechtenstein. Hejtman Jiří Šulc  podotkl, že se o majetek, který ze státu přešel na Ústecký kraj v roce 2003, zajímalo více zájemců. „Ale v podstatě žádný nevytrval, jejich úmysly nebyly zřejmě opravdové a  netrvaly dlouho. Obec Židovská v Teplicích si chce budovu ponechat a nákladně rekonstruovat, třebaže její stav je na hraně demoličního výměru,“ přiznal představitel kraje. Na jeho otázku, kdy bude znovu životaschopná, mu Oldřich Látal odpověděl, že snad do dvou let.

            První kroky spojené se záchranou chátrajícího objektu byly učiněny na jaře letošního roku, kdy členové Židovské obce revitalizovali pozemek a uklidili nepořádek. „ Odpad zaplnil pět kontejnerů,“  dokreslil  nedávnou situaci Michael Liechtenstein.  Plány rekonstrukce podle něho komplikuje odborný posudek statika, který doporučil  budovu zbourat. „To však nechceme. Lidé, kteří přežili holocaust, si to nezaslouží. Jednáme už  s několika zahraničními investory, kteří se spojili s nejlepšími ateliéry architektů a  ti nám garantují, že budova po rekonstrukci bude opět sloužit veřejnosti,“ tvrdí zástupci Židovské obce. Její využití má být polyfunkční, zejména  jí budou využívat klienti lázní z řad židovské komunity.

 

Symbolický klíč od budovy předal Židovské obci hejtman Jiří Šulc

 
Zodpovídá: 11
Vytvořeno / změněno: 16.8.2005 / 17.8.2005 | Zveřejnit od-do: 16.8.2005-16.11.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém