Orientační nabídka


 

T-dotaz_zdravotnictvi-sluknovsko

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Odpověď pro Rumburské noviny ze dne 15. dubna 2003:

Otázky:

  1. Mluví se o tom, že se budou rušit zubní pohotovosti na Šluknovském výběžku a že zůstane pohotovost jen v Děčíně. Znamená to, že není o tuto službu mezi pacienty takový zájem, aby provoz pohotovosti na Šluknovsku byl rentabilní? Je v rámci této koncepce zohledněna I ztížená  dopravní dostupnost pro pacienty ze Šluknovska do Děčína, zvláště o dnech pracovního volna a v nočních hodinách?
  2. Za jakých podmínek  může soukromý zubař na Šluknovsku provozovat pohotovostní službu? Může od pacientů vybírat peněžní poplatky jako pohotovostní příplatek, nebo si může  nechat proplácet lékařské výkony? Co mu hradí pojišťovna? Musí obecní samosprávy dotovat provoz těchto pohotovostních hodin? Prodělává lékař na pohotovostních službách?

Odpověď:

1.      Model pohotovostní péče pro území kraje byl schválen Radou Ústeckého kraje dne 4. prosince 2002. Ordinace stomatologických pohotovostí jsou občanům k dispozici v nepracovních dnech pouze od 8:00 do 11:00 hodin. Pro oblast okresu Děčín platí spádové ordinace pro Děčín a Šluknovský výběžek. Schválený model LSPP je platný do  červena 2003. V současné době se probíhá vyhodnocení tohoto modelu – využití LSPP za období 1. čtvrtletí. Proto je předčasné hovořit o rušení zubní pohotovosti. Pro ilustraci: předběžná návštěvnost zubní pohotovosti v Děčíně je cca 14 pacientů denně (So, Ne, Sv) ve Šluknovském výběžku pak 7 pacientů. Při hodnocení „rentability“ budeme brát v úvahu všechny vlivy (dostupnost, využití, náklady, zdroje). Do hodnocení budou zapojeny i obce s rozšířenou působností, provozovatelé LSPP, lékaři a lůžková zařízení.

2.      Na provozování zubní pohotovosti není třeba zvláštního oprávnění, vyjma samotné registrace ordinace nestátního zdravotnického zařízení. Poplatky od pacientů (tzv. pohotovostní příplatek) podle současné legislativy vybírat nelze. Lékařské výkony proplácí dle platného sazebníku zdravotních výkonů pojišťovny. Obecní samosprávy nemusí dotovat provoz pohotovostních hodin, tak jako to není povinností kraje (je nutná vzájemná dohoda a vstřícnost). K otázce „prodělávání“ lékařů: lékaři fakturují kraji za víkendové služby 190,- Kč za hodinu. K tomu pojišťovny hradí vyšetření neregistrovaného pacienta v pohotovostní péči 126,- Kč za pacienta, a neodkladné zdravotní výkony hrazené ze zdravotního pojištění (dle sazebníku).

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 22.4.2003 / 22.4.2003 | Zveřejnit od-do: 22.4.2003-22.7.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém