Orientační nabídka


 

Téma před prázdninami: Budoucnost odborného školství

001
Jednání u „kulatého stolu“ svolal Odbor školství, mládeže a tělovýchovy krajského úřadu na čtvrtek 20. června. Zúčastnila se jej náměstkyně hejtmana pro oblast školství Jana Vaňhová, předsedkyně zastupitelského výboru pro školství, mládeže a tělovýchovu Dagmar Waicová, někteří zastupitelé a ředitelé středních odborných škol zřizovaných krajem.
Tisková zpráva ze dne 21. června 2013
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 21. června 2013

Tématem byla příprava na novelu školského zákona v podmínkách vzdělávání v Ústeckém kraji, význam páteřních škol pro kvalitu školství a uplatnění mládeže a absolventů škol na trhu práce a rovněž spolupráce škol z významnými podniky a investory. Jak na pracovní schůzce zaznělo, každý ví, že se školstvím není něco v pořádku, ale východiska hledají ministři i odbornici řadu dlouhých let. Například v současné době platí v ČR 28 strategických dokumentů pro oblast vzdělávání, 330 cílů a 900 opatření. Nikdo to nemůže znát, nelze vyhodnocovat a už vůbec ne najít v té změti „chytrých návodů“ cestu k lepšímu školství a uplatnění mladých odborníků na trhu práce. Účastníci hovořili rovněž o tom, že shoda není ani mezi odborníky na to, jak řešit vzdělávací soustavu. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR požaduje po Ústeckém kraji (i všech dalších) pět zásadních priorit. My je připravíme... Účastníci jednání také konstatovali, že v našem regionu se na úrovni školství projevuje i demografické složení obyvatelstva včetně vysoké míry nezaměstnanosti, chudoby a obecně oslabené funkce rodiny.  Navíc v našem kraji je 25 % nekvalifikovaných pedagogů. V průběhu jednání vystoupila náměstkyně hejtmana Jana Vaňhová, předsedkyně výboru D. Waicová, vedoucí odboru ŠMT Štěpán Harašta nebo Roman Kováč z oddělení organizací a koncepcí. Diskutoval například předseda politického klubu ODS v krajském zastupitelstvu Radek Vonka, ředitel Střední školy stavební a technické z Ústí n. L. Vítězslav Štefl nabídl mj. pohled na silnou a úspěšnou spolupráci školy s významnými zaměstnavateli.

K závěrům kulatého tolu i k některým dobrým zkušenostem odborných středních škol se vrátíme v červencových Krajských novinách  Ústeckého kraje.

 

Kontakt:

Mgr. Zbyněk Šebesta, oddělení tiskových informací

odbor kanceláře hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.:   +420 475 657 742

Mob.:+420  603 192 629

             Mail:   sebesta.z@kr-ustecky.cz

 

1
Zleva v popředí: Jana Vaňhová, Dagmar Waicová a Št. Harašta

2

3

4
Vítězslav Štefl, ředitel SŠST v Ústí nad Labem - Krásném Březně

 

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 21.6.2013 / 21.6.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém