Orientační nabídka


 

Terezín se může stát evropským památníkem obětí nacistického holocaustu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Město Terezín je podle hejtmana ve světě stále vnímáno jako jedno z nejvýznamnějších míst, spojených s plánovaným vyvražďováním lidí prováděných Němci v průběhu II.světové války. "Je ostudou Evropy, že nejvýznamnější muzeum věnované obětem holocaustu a celého tohoto fenoménu leží za Atlantickým oceánem ve Washingtonu," říká Jiří Šulc.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 12. 8. 2005

 

Terezín se může stát evropským památníkem obětí nacistického holocaustu

Město Terezín může být evropským pietním centrem hrůz holocaustu II. světové války. O této vizi hovořil hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc s Richardem Steffensem, obchodním radou Velvyslanectví USA v ČR při jeho nedávné návštěvě v Ústí nad Labem a myšlenku podporuje také ředitel Památníku Terezín Jan Munk.

„Město Terezín představilo před rokem skutečně evropsky impozantní projekt univerzitního města, ovšem nyní není jisté, zda se jej podaří naplnit. Pomáhal jsem tomuto záměru na mnoha úrovních a bohužel musím konstatovat, že žádná z mnou oslovených vysokých škol nejeví skutečně seriózní zájem o zřízení fakulty v tomto městě. Oproti tomu je tu neutuchající zájem turistů i oficiálních představitelů zemí navštěvujících Českou republiku o Terezín jako místo piety,“ konstatoval Jiří Šulc.

Město Terezín je podle hejtmana ve světě stále vnímáno jako jedno z nejvýznamnějších míst, spojených s plánovaným vyvražďováním lidí prováděných Němci v průběhu II.světové války. „Je ostudou Evropy, že nejvýznamnější muzeum věnované obětem holocaustu a celého tohoto fenoménu leží za Atlantickým oceánem ve Washingtonu a druhé v Izraeli. Washingtonské muzeum jsem osobně navštívil a je opravdu velmi působivé. Bohužel – neleží v Evropě, kterou holocaust velmi silně poznamenal. Pochopitelně nezpochybňuji význam pietních míst zřízených v polské Osvětimi či  německém Dachau, ale Česká republika se zatím může pochlubit pouze ostudnou kauzu vepřína v Letech u Písku.“

Tento záměr podle hejtmana koresponduje i nadále s myšlenkou Europrojektu Terezín - město se může stát významným místem pro studium středoevropské historie, kam mohou dojíždět studenti z celého světa v rámci studijních pobytů. „Věřím, že tato myšlenka je natolik nosná, aby dobře zpracovaný projekt předložený správcům bruselských fondů zajistil jeho finanční podporu už v nadcházejícím plánovacím období 2006 -2013,“ uzavřel hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

Odkazy k pojmům v tiskové zprávě:

Holocaust: Pronásledování a genocida Židů, Romů a dalších skupin, jež nacisté považovali za méněcenné - patří k nejhrůznějším zkušenostem celých lidských dějin. A to nejen počtem zavražděných, ale též metodou vyhlazování, které bylo organizováno státem za využití rozsáhlého byrokratického aparátu a moderních technických prostředků. Milióny mužů, žen a dětí byly bezcitně zavražděny ve jménu ideologie, jež hlásala nadřazenost tzv. "germánské rasy".

Viz odkaz www.holocaust.cz - cílem těchto internetových stránek je poskytovat informace, dokumenty a další materiály o genocidě Židů a Romů za druhé světové války, o dějinách rasismu a antisemitismu. Internetové stránky holocaust.cz tak mají přispět k výchově proti rasismu, jehož projevy jsou bohužel v naší společnosti stále přítomné.

US Holocaust Memorial Museum:http://www.ushmm.org/

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 

 

 
Zodpovídá: 11
Vytvořeno / změněno: 12.8.2005 / 12.8.2005 | Zveřejnit od-do: 12.8.2005-12.10.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém