Orientační nabídka


 

Terezínská tryzna již tuto neděli - 15. května

t
V neděli 15. května 2011 se na Národním hřbitově před Malou pevností v Terezíně uskuteční tradiční každoroční pietní a vzpomínková akce k uctění památky obětí nacistické perzekuce během 2. světové války – Terezínská tryzna. Této pietní akce se rovněž zúčastní delegace Ústeckého kraje v čele s hejtmankou Janou Vaňhovou.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 11. května 2011

Akci organizuje Ústřední výbor Českého svazu bojovníků za svobodu spolu s Památníkem Terezín. Spolupořadateli akce jsou kromě samotného Města Terezín také Památník Terezín, Ústecký kraj, Ministerstvo kultury ČR, Federace Židovských obcí v ČR a Terezínská iniciativa. Záštitu nad konáním Terezínské tryzny 2011 převzal ministr kultury ČR Jiří Besser.

Po nástupu čestné stráže a hudby bude tryzna v 10 hodin zahájena kladením věnců a kytic. Po zaznění státní hymny přivítá zúčastněné ředitel Památníku Terezín Jan Munk a smuteční akci zahájí předsedkyně Ústředního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková. Hlavní projev přednese prezident České republiky Václav Klaus, následovat budou křesťanská a židovská modlitba. Program tryzny bude zakončen sborem Lacrymosa a Agnus Dei z Requiem G. Verdiho v podání Děčínského pěveckého sboru.

K účasti na akci jsou kromě bývalých vězňů terezínských represivních zařízení každoročně zváni ústavní a vládní činitelé České republiky a členové zákonodárných institucí, reprezentanti zastupitelských sborů akreditovaných v ČR, příslušníci jejichž zemí Terezínem prošli a zástupci tuzemských i zahraničních martyrologických institucí.

Až do skončení tryzny v neděli 15. května (od rána do cca 11 hod.) bude pro veřejnost uzavřena Malá pevnost; otevírací doba v ostatních návštěvnických objektech Památníku Terezín zůstává nezměněna. Po celý tento den se v žádném objektu Památníku Terezín nevybírá vstupné.

V loňském roce se Terezínské tryzny zúčastnilo přibližně tisíc osob.

 

Připraveno ve spolupráci s Památníkem Terezín

 

tt

 

1
Náš záběr je z loňské Terezínské tryzny. Uprostřed je hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.

(Foto Zb. Šebesta)

2
Terezínská tryzna 2010 na Národním hřbitově.

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 13.5.2011 / 13.5.2011 | Schváleno / Zrušeno: 6.5.2011 / 5.6.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém