Orientační nabídka


 

Terezínský Kavalír 2: Už za rok s dělostřeleckým muzeem

Terezín
Úspěšně a v plánovaných termínech probíhá celková rekonstrukce Kavalíru 2, jenž tvoří součást barokní pevnosti Terezín a je zařazen do projektu IOP ministerstva kultury na oživení kulturních a historických památek.
 

 
 

Tisková zpráva z 25. srpna 2011

Zmíněná rekonstrukce je součástí tříletého projektu Terezín- oživení historických památek, na který je z Integrovaného operačního programu učeno bezmála půl miliardy korun. Jejich příjemcem je sdružení  právnických osob Terezín- město změny, které založily Ústecký kraj a Město Terezín, předsedkyní správní rady je hejtmanka Jana Vaňhová. První terezínská rekonstrukce započala letos v únoru. S podrobnostmi nás seznámí ředitel projektu Samuel Caltík.

   Kavalíry byly v minulosti stavěné jako pevné a prostorné jednopatrové budovy s kasematy, které byly součástí obranného pásma terezínské pevnosti a sloužily k nejrůznějším účelům. Kavalír 2 byl pro potřeby pevnosti upraven jako proviantní sklad. V přízemních kasematech byla zřízena pekárna se 16 pecemi. Počítalo se s tím, že denně bude možné v pecích upéct 50 – 70 000 porcí chleba. Přilehlé kasematy sloužily pro uskladňování pečiva, chleba a soli. V poschodí Kavalíru byla uložena mouka. Vešlo se jí tam až 30 000 centů (1 cent = 61,724 kilogramů). Pevnost měla mít tak obrovské potravinové zásoby, aby byla schopna v případě obléhání uživit šedesátitisícové vojsko po dobu tří a půl měsíce. Na stejnou dobu měly být v Kavalíru zabezpečeny zásoby ovsa pro 6500 koní.

   V tuto chvíli probíhají v celém objektu Kavalíru 2 stavební práce. Ty spočívají mimo jiné v rekonstrukci tzv. Zelené střechy. Je to speciální střešní systém tvořený až třímetrovým hliněným valem. Jeho hlavní funkcí bylo ochránit objekt pod ním před destrukcí vypálených dělových koulí v případě napadení. Stavební práce na střechách spějí ke svému závěru. Bylo odtěženo 18 000 m3 zeminy.  Na klenby střech bylo položeno přes 6 800 m2 geotextilie. Pro představu- množství zeminy by zaplnilo fotbalové hřiště do výše 2 m. Vyčištěná zemina putovala zpět na střechy, kde byla postupně po 20 centimetrech vrstev hutněna. Součástí rekonstrukce zelených střech je dotvarování povrchu do historické podoby včetně palpostů a dělostřeleckých postavení. V závěru prací bude střecha oseta speciálním druhem stepní trávy, jenž zabrání přirozenému splavení a erozi zeminy ze střechy.

   Současně se stavebními pracemi na zelených střechách probíhají stavební práce na vnitřním traktu objektu. Ten byl na mnoha místech zasažen povětrnostními podmínkami či zatékáním vody přes porušenou střechu. Pod pečlivým dozorem odborníků památkové péče dojede k opravám poškozených částí objektu a zejména uvedení objektu do původního historického stavu.  Z hlediska stavební části bude objekt Kavalíru 2 v rámci projektu IOP hotov do konce letošního roku. Následně bude vybaven mobiliářem a výstavními exponáty, které z velké části zapůjčí vojenský historický ústav. Slavnostně bude Kavalír 2 veřejnosti zpřístupněn o prázdninách roku 2012.

   Na co se mohou návštěvníci terezínského Kavalíru těšit?

   Za přispění partnerů Občanského sdružení přátel historie města Terezín a města Terezín bude v přízemí expozice výřezu ukázek života v barokní pevnosti 18 století.  Ta zahrnuje dobové vojenské ubikace, prezentaci řemesel spjatých s vojenskou minulostí pevnosti. V  Kavalíru se bude také nacházet vojenská modlitebna. V rozlehlých kasematech prvního patra Kavalíru a na jeho nádvoří budou prezentovány sbírky Vojenského historického ústavu, zejména vojenské a dělostřelecké techniky. Každoroční obměna i poutavé představování exponátů tak návštěvníkům umožní lépe nahlédnout do tajů nejen čs. Vojenské technické historie. V dělostřeleckém muzeu budou také probíhat jednodenní semináře se zaměřením na 18. století tj. období pozdního baroka a rokoka, jenž představí propojení historie s dějinami vzniku pevnosti Terezín a jeho vojenské posádky.

   Kromě prohlídek zajímavé expozice s odborným výkladem historie dělostřelecké a vojenské techniky budou moci návštěvníci jedenkrát týdně zhlédnout živé představení, zabývající se rekonstrukcí života důstojníků a vojáků v Pevnosti Terezín, patřících k osazenstvu dělostřelecké baterie rakouskouherské armády. To bude probíhat na právě zrekonstruovaných střechách.

   Objekt Kavalíru 2 je součástí projektu IOP na revitalizaci památek. V rámci projektu bude dále revitalizována Jízdárna, Dělostřelecká kasárna, Retranchement 5 a jeho okolí. Po dokončení se zmiňované objekty stanou součástí prohlídky návštěvníků města Terezín. Pod názvem „Poznej Terezín trochu jinak“ se bude ukrývat velice zajímavá komplexní expozice a její prohlídka, jenž nabídne pestrý pohled do minulosti včetně mnoha ukázek Tereziánské doby.

1
Terezín; Kavalír 2 je zelený pětiúhelník vpravo uprostřed...

2
Dotvarovávání zeminy (palpostů a dělostřeleckých postavení) na zelených střechách Kavalíru

3
Samuel Caltík v prostorách pecí Kavalíru 2

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 25.8.2011 / 25.8.2011 | Schváleno / Zrušeno: 25.8.2011 / 24.9.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém