Orientační nabídka


 

Tisková zpráva z 30. schůze Rady Ústeckého kraje

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Tisková zpráva z 30. schůze Rady Ústeckého kraje konané 10. dubna 2002

Informace z vedení Ústeckého kraje: 

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc informoval o záměru začít jednat o přesunu bakalářských studií ČVUT do Ústeckého kraje, neboť zde jsou potřebné kapacity. Kromě toho Ústecký kraj potřebuje technicky vzdělané odborníky, jeho vzdělanostní struktura je jedna z nejnižších v ČR. 

Zástupce hejtmana Jaroslav Foldyna zdůraznil, že v současné době vede jednání s Ředitelstvím silnic a dálnic, neboť je nezbytně nutné začít s opravami silnic 1. třídy a mít k dispozici na tyto práce potřebné finance! Akcentoval také fakt, že poslanci Ústeckého kraje v Parlamentu ČR zájmy tohoto kraje neprosazují dostatečně. To se podle jeho mínění musí v příštím volebním období zlepšit.

Vzdělávání zastupitelů v roce 2002 (bod 6.5) – Rada Ústeckého kraje schválila upravenou koncepci vzdělávání zastupitelů Ústeckého kraje pro rok 2002. Ta vychází z jejich požadavků a také ze systému vzdělávání pracovníků  ve veřejné správě. Vzdělávání členů zastupitelstev  je rozděleno na dvě části: vstupní vzdělávání pro všechny zastupitele (politický systém, veřejná správa, veřejné finance v ČR, působnost a povinnosti orgánů kraje a hospodaření kraje) a specializovaná nabídka kursů a seminářů pro ty, kdo byly uvolněni k výkonu svých funkcí (majetková problematika krajů a  obcí, financování krajů, měst a obcí, základní vzdělávací kurz o Evropské unii, etika a antikorupční  mechanismy ve  veřejné správě, manažerské dovednosti, informační a  komunikační technologie, informační systémy  krajského úřadu, státu a další informační zdroje). Koncepce vzdělávání na rok 2002 počítá i s jazykovou výukou. Finanční náklady na vzdělávání zastupitelů  pro rok 2002 činí celkem 410 000 Kč.

Příprava 11. zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje (bod 6.6) – Zastupitelstvo Ústeckého kraje se sejde na své 11. schůzi dne 24. dubna 2002 od 10 hodin. 

Informace o podaných a vyřízených stížnostech doručených orgánům Ústeckého kraje v roce 2001 (bod 7.2) – Rada Ústeckého kraje vzala na vědomí informaci o podaných a vyřízených stížnostech doručených orgánům Ústeckého kraje v roce 2001 a stanovila pravidla pro přijímání petic a stížností, jejichž řešení spadá do působnosti orgánů Ústeckého kraje.

Dohoda o spolupráci mezi Ústeckým krajem, Krajským úřadem Ústeckého kraje, Svobodným státem Sasko a Vládním prezidiem Chemnitz (bod 7.3) - Navázání spolupráce se Saskem je prioritou vnějších vztahů Ústeckého kraje. Radě byl předložen návrh dohody o spolupráci mezi Ústeckým krajem, Krajským úřadem Ústeckého kraje, Svobodným státem Sasko a Vládním prezidiem Chemnitz. Rada ho po projednání vzala na vědomí a uložila jeho dopracování, překlad do německého jazyka a zaslání k připomínkování zástupcům Svobodného státu Sasko, Vládního prezidia Chemnitz, komisi pro vnější vztahy Ústeckého kraje a následně Ministerstvu zahraničních věcí ČR a Ministerstvu vnitra ČR. Dohoda předpokládá spolupráci v oblasti hospodářství, dopravní infrastruktury, ochrany životního prostředí, veřejné správy, cestovního ruchu, lázeňství, kultury, vědy a vzdělávání, sportu. Také zavazuje k pokračování přeshraniční spolupráce v rámci programu CBC Phare, INTERREG III a dalších programů EU.

Dotační a grantová politika Ústeckého kraje (bod 7.4) – Rada Ústeckého kraje vzala na vědomí Zásady poskytování finančních prostředků z rozpočtu Ústeckého kraje fyzickým nebo právnickým osobám vyvíjejícím veřejně prospěšnou činnost na území kraje. Tyto zásady budou předloženy Zastupitelstvu Ústeckého kraje. Dotace jsou určeny pro neziskové organizace a ostatní osoby (fyzické a právnické) v oblasti veřejných služeb s působností na území celého Ústeckého kraje, Rada Ústeckého kraje navrhuje, aby Zastupitelstvo Ústeckého kraje určilo pro příslušný kalendářní rok konkrétní dotační tituly vycházející z Programu rozvoje Ústeckého kraje a určila v rozpočtu na příslušný rok celkovou částku určenou na dotační tituly.

Výroční zpráva o poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím (bod 7.5) - Podle informací z jednotlivých odborů sumarizuje výroční zpráva aplikaci zmíněného zákona o svobodném přístupu k informacím za rok 2001 takto:

-         počet podaných žádostí o informace: 0

-         počet zamítnutých žádostí: 0

-         počet podaných odvolání: 0

-         počet soudních projednávání: 0.

Soubory základních informací, které musí Ústecký kraj dle zmíněného zákona zveřejnit, jsou umístěny na úřední desce Krajského úřadu Ústeckého kraje a také na jeho webových stránkách ve zvláštním oddíle s názvem Povinně zveřejňované informace. Je zde také definován postup, jakým způsobem lze o informace žádat.

Studijní cesta hejtmanů do Nizozemí (bod 7.6)Cílem této studijní cesty je přiblížení fungování systému nizozemské veřejné správy na regionální úrovni (pořádá  VNG International při Asociaci nizozemských municipalit). Rada Ústeckého kraje schválila účast hejtmana (popřípadě jeho 1. zástupce) na této studijní cestě s tím, že jí po návratu předloží  o cestě zprávu.

Zástupce Ústeckého kraje ve výboru rady vlády pro národnostní menšiny (bod 7.7) - Vláda ČR zřídila ve smyslu § 6 odst. 3 zákona č. 273/2001 Sb., o právech příslušníků národnostních menšin, radu vlády pro národnostní menšiny, poradní a iniciativní orgán pro otázky týkající se národnostních menšin a jejich příslušníků. Zástupcem Ústeckého kraje do výboru pro spolupráci s orgány samospráv byla z rozhodnutí Rady Ústeckého kraje jmenována Marie Součková.

Organizační a finanční zabezpečení bruselské kanceláře (bod 7.8)V průběhu loňského roku byla v rámci připravované smlouvy o spolupráci mezi Ústeckým krajem a Provincií Jižní Holandsko projednána možnost využít pro potřeby Ústeckého kraje kancelář v Bruselu, kterou zde společně provozují čtyři holandské provincie (Provincie Jižní Holandsko, Provincie Severní Holandsko, Provincie Flevoland a Provincie Utrecht). Jedná se o stálé zařízení hrazené z financí uvedených provincií a obsazené pracovníky na stálý úvazek. Hlavní úkoly kanceláře mj. zahrnují vytvoření a udržování sítě kontaktů na Evropskou komisi, vytvoření a udržování mezinárodní sítě pro programovou spolupráci, monitorování vývoje v Evropské komisi v záležitostech s dopadem na politiku provincií, napomáhat úsilí o získání evropských dotací, zprostředkovávat kontakty v Bruselu pro provinční politiky a úředníky aj. Rada Ústeckého kraje vzala na vědomí navržené postupy pro organizaci a přípravu kontaktů v Bruselu.

Upravený návrh smlouvy o vzájemné spolupráci Ústeckého kraje s Provincií Jižní Holandsko a návrh deklarace o trojstranné spolupráci (bod 7.9) – Rada Ústeckého kraje po projednání vzala na vědomí text smlouvy o vzájemné spolupráci mezi Ústeckým krajem a Provincií Jižní Holandsko včetně návrhu Akčního plánu na rok 2002-2003. Smlouva bude po přeložení do angličtiny zaslána k připomínkování zástupcům Provincie Jižní Holandsko a následně Ministerstvu zahraničních věcí ČR a Ministerstva vnitra ČR. Deklarace o trojstranné spolupráci Ústeckého kraje, Provincie Jižní Holandsko a maďarské župy Borsod-Abáuj-Zemplén bude dále dopracována. Oba pro Ústecký kraj z hlediska mezinárodních vztahů významné dokumenty budou předloženy Zastupitelstvu Ústeckého kraje ke schválení. K podpisu smlouvy by mělo dojít v červnu 2002 na mezinárodní konferenci v Ústí nad Labem, jejíž konání bylo domluveno na nedávné konferenci v Miskolci.

Zástupci Ústeckého kraje v orgánech Regionální rozvojové agentury v Mostě (bod 7.10) - Usnesením Zastupitelstva Ústeckého kraje (20. 2. 2002) bylo rozhodnuto o účasti Ústeckého kraje v akciové společnosti Regionální rozvojová agentura Ústeckého kraje. Ze zákona proto také navrhuje své zástupce v jejím vedení. Rada Ústeckého kraje doporučila zastupitelstvu schválit Jana Řeháka (člen představenstva) a Darka Švába (dozorčí rada).

Vyhlášení veřejné obchodní soutěže na zpracovatele Koncepce snižování emisí a imisí a Energetické koncepce Ústeckého kraje (bod 8.3) - Rada Ústeckého kraje po projednání schválila návrh inzerátu zmíněné soutěže, návrh zadávacích podmínek a návrh složení komise pro otevírání obálek a hodnocení nabídek uchazečů.

Uvolňování nespecifikované rezervy Ústeckého kraje (bod 9.2) - Při schvalování rozpočtu Ústeckého kraje pro rok 2002 byla vytvořena nespecifikovaná rezerva ve výši 375 553 000 Kč. Tato rezerva byla vytvořena z požadavků jednotlivých odborů, které nebyly v době schvalování rozpočtu řádně prověřené. Z nespecifikované rezervy bylo již uvolněno 680 000 Kč na akcie Regionální rozvojové agentury Most, tzn. že celková výše rezervy činí v současné době 374 873 000 Kč. Rada Ústeckého kraje projednala rozpouštění této rezervy a předložení návrhu na rozpočtová opatření - uvolňování nespecifikované rezervy rozpočtu Ústeckého kraje na rok 2002 zastupitelstvu.

Darovací smlouva mezi ČR a Okresním úřadem v Ústí nad Labem (bod 9.5) - Rada Ústeckého kraje schválila nabytí movitého majetku do vlastnictví Ústeckého kraje a doporučila Zastupitelstvu Ústeckého kraje schválit nabytí budovy do vlastnictví Ústeckého kraje. Okresní úřad v Ústí nad Labem předložil dne 3. dubna 2002 Ústeckému kraji darovací smlouvu na darování nemovitého i movitého majetku, který byl pořízen pro sídlo Ústeckého kraje. Podepsané darovací smlouvy by měl přednosta okresního úřadu odevzdat na ministerstvo financí do 30. 4. 2002.

Školy v přírodě – návrh na změnu zřizovatele stálých škol v přírodě (bod 11.2) – M. Řebíček informoval o návrhu ředitelů škol v přírodě převést zřizovatelské funkce k těmto školám na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Rada Ústeckého kraje o tomto návrhu nehlasovala. 

v Ústí nad Labem, 11. dubna 2002

zpracovala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje


 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 12.4.2002 / 12.4.2002 | Zveřejnit od-do: 12.4.2002-12.7.2002
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém