Orientační nabídka


 

Tisková zpráva ze 74. schůze RUK

 

 
 

Monitoring sociálních služeb v Ústeckém kraji v 1. pololetí 2023

Základní a Rozvojová síť sociálních služeb Ústeckého kraje je vždy schvalována na tříleté období. Výsledkem, ke kterému kraj směřuje, je krajská síť sociálních služeb představující konkrétní sociální služby, které jsou vyhodnoceny jako potřebné, efektivní a kvalitní. Tyto zařazené služby jsou finančně podporovány ze strany kraje.

V 1. pololetí 2023 bylo naplánováno 15 a dosud provedeno 14 monitoringů. U poskytovatele NADĚJE byly monitoringy uzavřeny s tím, že obě služby setrvávají v Základní síti, ale u služby sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi bude proveden následný monitoring z důvodu nesplnění minimální bodové hranice, avšak vnímané potřeby poskytování služby na území města.

U poskytovatele Diecézní charita Litoměřice byla služba terénní programy odbornou pracovní skupinou s ohledem na nízkou potřebnost a efektivitu v území navržena na vyřazení ze Základní sítě s účinností k 1. 1. 2024. Druhá služba odborné sociální poradenství také nenaplňuje minimální hranici pro setrvání v Základní síti kraje, ale s ohledem na ojedinělost služby v daném území, bude v Základní síti ponechána a bude u ní proveden následný monitoring, ve kterém budou porovnána data za rok 2022 a zda došlo po změně výkaznictví k naplnění efektivity.

Obecně se dá říci, že je provádění těchto monitoringů velmi prospěšné a účinné, neboť se v tuto chvíli jedná o jediný nástroj kraje, jak působit na služby, které neplní svou roli v Základní síti.

 

Severočeské divadlo s.r.o.

Ústecký kraj navrhuje ustanovit pracovní skupinu pro domlouvání podmínek směny Severočeského divadla s.r.o. a Muzea města Ústí nad Labem, příspěvková organizace, a to prostřednictvím zástupců z odboru kultury a památkové péče, legislativně právního, ekonomického a odboru majetku.

 

Návrh Strategie podpory zdraví a rozvoje zdravotních služeb v Ústeckém kraji na období 2023 – 2033 k veřejným připomínkám

Pracovní skupina pro přípravu koncepce zdravotnictví měla za úkol identifikovat problémy zdravotnictví Ústeckého kraje v oblasti poskytování zdravotní péče a struktury zdravotních služeb, v oblasti zdraví populace a možnosti jeho ovlivnění, navrhnout opatření (a nástroje) k řešení identifikovatelných problémů. Tvořili ji zástupci Ústeckého kraje, Výboru pro zdravotnictví ZÚK, České lékařské komory, Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR (KP pro Ústecký kraj), Svazu zdravotních pojišťoven ČR, společnosti Krajská zdravotní, a.s., Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje, Sdružení praktických lékařů, Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost, ambulantních specialistů, České stomatologické komory a České lékárnické komory. Návrh textu koncepce je uveřejněný k veřejným připomínkám ne webu kraje od 20. 6. 2023. Připomínky k materiálu budou přijímány do 31. 7. 2023, následně proběhne interní vypořádání připomínek. Rada Ústeckého kraje výsledný návrh projedná 23. 8. 2023 a předloží ke schválení Zastupitelstvu Ústeckého kraje 11. 9. 2023.

 

Ze SWOT analýzy:

Silné stránky:

·        Dostatečná síť nemocniční péče ÚK, vybavenost nemocnic – infrastruktura, celkové fungování (hlavně oblasti akutní medicíny).

·        Dostupná přednemocniční neodkladná péče zajištěná optimálním rozložením výjezdových základen v souladu s Plánem pokrytí území kraje výjezdovými základnami ZZS ÚK.

·        Aktivní přístup kraje a municipalit (municipality vytvářejí kompetitivní podmínky, které umí oslovit nové lékaře a sestry.

 

Slabé stránky:

·        Nevyvážené kapacity akutní a následné lůžkové péče, slabé kapacity v péči o umírající.

·        Chybějící specialisté v mnoha oborech zdravotní péče, specificky i s ohledem na místní dostupnost.

·        Sociodemografická disparita obyvatel (např. stárnutí obyvatel), ekonomické podmínky, nízká vzdělanost obyvatel, negativní vliv životního prostředí.

 

Příležitosti:

·        Motivační posílení personálního zabezpečení ve všech zdravotnických kategoriích. Kraj může připravit pobídky pro "nové" lékaře a zdravotnické pracovníky – SPOLUPRÁCE – obec, kraj, v.z.p., PZS (motivace a bonusy pro primární péči) – motivace nových lékařů k tomu, aby přišli do kraje a zůstali zde (nabídka bydlení, ordinace, zajištění míst v MŠ a ZŠ, zajištění zaměstnání pro jejich partnery, přímá finanční podpora). Např. finanční podpora kraje pro přilákání/udržení zdravotníků v kraji – stipendia pro studenty (vč. farmaceutů a farmaceutických asistentů), motivační příspěvky, dotace na nové praxe a vybavení ordinací, účast zástupců kraje na veletrzích pracovních příležitostí, inzerce pracovních příležitostí v kraji na farmaceutických fakultách a VOŠ, finanční spoluúčast kraje na residenčních místech u VPL, apod.

·        Vytvoření nového modelu lékařské pohotovostní služby jako součást urgentních příjmů na úrovni okresů.

·        Nadstandardní podmínky pro přilákání potřebných zdravotnických profesí (bydlení, kulturní prostředí, dotace na provoz ambulancí, stipendia)

 

Hrozby:

·        U praktických lékařů (i lékařů ZZS) je problémem jejich demografické stárnutí, které zvyšuje riziko uzavírání ordinací z důvodu odchodu do důchodu.

·        Dlouhodobě nedostatečná a klesající kapacita všeobecných sester a porodních asistentek v akutní lůžkové péči. V případě praktických lékařů pro dospělé a pro děti a dorost je situace v některých regionech až kritická, obdobně je tomu u lékařů ZZS, kde navíc přistupuje faktor jejich nezastupitelnosti.

·        Nedostatečná reakce na stárnutí obyvatel v oblasti sociálních služeb.

 

Sankce za porušení smluvních povinností dopravců ve veřejné osobní dopravě

Rada rozhodla o udělení 19 pokut v celkové výši 224 700 Kč dopravcům ČSAD Slaný, UMBRELLA Coach & Buses, RegioJet ÚK a.s., Die Länderbahn CZ s.r.o., GW Train Regio a.s. a Railway Capital a.s., a to za nedodržení smluvních ustanovení.

 

Souhlas se změnou závazku smlouvy na „Pronájem 20 ks autobusů délky 12 m“

Rada souhlasila se změnou smlouvy na plnění sektorové veřejné zakázky na dodávky s názvem „Pronájem autobusů pro zajištění dopravní obslužnosti pro roky 2022 až 2024, část 2. vozidla kategorie A – délky 12 m“. Dopravní společnost Ústeckého kraje, příspěvková organizace, se jako nájemce dohodla s pronajímatelem Autobusy Karlovy Vary a. s. na dřívějším ukončení pronájmu 10, z celkového počtu 20 pronajatých autobusů délky 12 m k datu 31. 10. 2023.

 

Uzavření smlouvy o spolupráci při sanaci skalního masivu nad silnicí č. III/26322 – Česká Kamenice

Rada kraje rozhodla o uzavření Smlouvy o spolupráci při sanaci skalního masivu nad silnicí č. III/26322 v extravilánu Horní Kamenice mezi Ústeckým krajem, Správou a údržbou silnic Ústeckého kraje, příspěvková organizace, Městem Česká Kamenice a Obcí Kytlice.

Silnice je od loňského léta uzavřená, neboť v jedné části hrozí zřícení mnohatunových balvanů. Občané obce Kytlice dojíždějí za prací a službami do České Kamenice a dle stanovené objízdné trasy se cesta denně prodlužuje o 20 kilometrů. Smluvní strany se tedy smlouvou v zájmu operativního řešení zavazují, že se budou finančně podílet na zajištění sanace skalních objektů a občanům bude umožněno ještě v letošním roce silnici užívat.

Částka za sanaci skalních objektů činí 16 992 166,45 Kč s DPH dle kontrolního rozpočtu projektanta. Finanční prostředky na realizaci sanace poskytne Ústecký kraj SÚS ze svého

rozpočtu. Smluvní strany se budou na nákladech realizace sanace podílet následovně – Město Česká Kamenice: 1 200 000 Kč, Obec Kytlice: 300 000 Kč, SÚS: zbylá část nákladů do částky 16 992 166,45 Kč s DPH.

 

„Knihovna Ústeckého kraje, p. o. - Evropská knihovna - 2. etapa - rekonstrukce vily Na schodech 4“ - zahájení zadávacího řízení veřejné zakázky na stavební práce

Předpokládaná hodnota této veřejné zakázky na základě rozpočtu projektanta je ve výši 61.233.381,07 Kč bez DPH.

Předmětem a účelem plnění je kompletní rekonstrukce objektu, jejíž součástí je rekonstrukce a dispoziční úpravy vnitřních prostor včetně restaurátorských průzkumů a prací a rekonstrukce obálky objektu a venkovních prostor.

 
Zodpovídá: Mgr. et Mgr. Magdalena Fraňková
Vytvořeno / změněno: 28.6.2023 / 28.6.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém