Orientační nabídka


 

Tradiční Terezínská tryzna bude letos až v říjnu

logo
Vzhledem k situaci způsobené pandemií onemocnění Covid-19 nemůže v letošním roce tradiční pietní akce Terezínská tryzna, každoročně konaná třetí neděli v květnu, proběhnout v tomto termínu a bude přesunuta na podzim. O novém datu konání rozhodl v pondělí 6. dubna ředitel Památníku Terezín, bude jím neděle 18. října 2020.
Tisková zpráva ze dne 8. dubna 2020
 

 
 

Na základě nepříznivého vývoje epidemiologické situace šíření koronaviru a na doporučení širšího předsednictva Bezpečnostní rady státu a zřizovatele - Ministerstva kultury, jsou od 11. března 2020 až do odvolání uzavřeny pro veřejnost všechny objekty Památníku Terezín. Tento stav tak trvá již bezmála měsíc a bez ohledu na závažné ekonomické důsledky bude mít toto opatření, k němuž došlo prakticky na začátku nové návštěvnické sezóny, negativní vliv také na letošní plán výstav a akcí.

V tradičním termínu třetí květnové neděle, čili 17. května, nebude moci proběhnout ani ústřední vzpomínková akce k uctění obětí nacistické perzekuce Terezínská tryzna. Ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek k tomu uvádí: „Nejen vzhledem k tomu, že si letos připomínáme 75. výročí osvobození českých zemí od nacizmu, ale především proto, že se akce takového typu a významu v Terezíně koná bez jediného vynechání každoročně od roku 1946, jsme se usilovně snažili nalézt náhradní termín ještě v letošním roce. Nakonec jsme vybrali termín říjnový, konkrétně neděli 18. října.“

Jakkoli stávající epidemiologická opatření znesnadňují běžnou činnost, pracovníci Památníku Terezín je přijímají s velkým respektem a změněnou situaci využívají k realizaci činností, na něž za běžného provozu nezbývá prostor. Zde je třeba doplnit, že otevírací doba Památníku Terezín nezná volné pondělky, či dokonce celé zimy a jeho expozice jsou tak v běžné situaci otevřené 361 dní v roce. Přesto si i tady všichni přejí, aby se současnou krizi podařilo co nejdříve a s co možná nejmenšími škodami na životech a zdraví lidí překonat a navrátit se k víceméně normálnímu provozu.

ZDROJ: Mgr. Tomáš Rieger, vedoucí oddělení vnějších vztahů a marketingu Památníku Terezín

 
Zodpovídá: Mgr. Hana Šťástková
Vytvořeno / změněno: 8.4.2020 / 8.4.2020
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém