Orientační nabídka


 

Tradiční Terezínská tryzna připomněla oběti nacismu

Za účasti prezidenta republiky, předních představitelů politického a duchovního života a veřejnosti proběhla v neděli 21. května 2023 tradiční Terezínská tryzna, pietní slavnost k uctění památky obětí nacistické perzekuce. Terezínská tryzna se koná od roku 1947 vždy třetí květnovou neděli na Národním hřbitově v Terezíně. Akci organizoval Památník Terezín ve spolupráci s Ústeckým krajem, městem Terezín, Federací židovských obcí v ČR a Terezínskou iniciativou.
Tisková zpráva ze dne 22. května 2023
Terezínská tryzna 2023
 

 
 
Tradiční pietní akce byla zahájena v 10 hodin kladením věnců a květinových darů na Národním hřbitově. V úvodu zazněla česká státní hymna v podání mezzosopranistky Edity Adler a také projev ředitele Památníku Terezín Jana Roubínka, který současně přivítal přítomné hosty.

Hlavní projev letošní Terezínské tryzny pronesl prezident republiky Petr Pavel. Vzpomněl v něm nejen na oběti terezínské nacistické perzekuce, ale také na oběti současných konfliktů. V projevu dále připomněl paralelu mezi nacistickým režimem a současnou ruskou propagandou a vyzval k jejímu důraznému odmítnutí. Za pamětníky terezínského ghetta promluvil v letošním roce Ján Hanák ze Slovenska. Židovskou modlitbu za mrtvé přednesl vrchní zemský rabín Karol Efraim Sidon, křesťanskou modlitbu přednesl Mons. Dominik kardinál DukaProgram tryzny zakončilo hudební vystoupení dívčího pěveckého sboru Puellae Cantate.

Památce obětí se za Ústecký kraj přišli poklonit hejtman Jan Schiller, člen Rady Ústeckého kraje Tomáš Rieger a předsedkyně Výboru pro národnostní menšiny Zastupitelstva Ústeckého kraje Karolína Žákovská. Mezi dalšími hosty nechyběli: předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil, předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Markéta Pekarová Adamová, předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Věra Kovářová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Olga Richterová, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR Jan Skopeček, místopředseda Vlády ČR Vít Rakušan a zástupci ministerstev a zahraniční velvyslanci. Pietní akt přilákal, jako každoročně, také širokou veřejnost. 

Terezínská tryzna 2023
Přijíždějící hosty vítali společně ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek (vlevo), starosta Terezína René Tomášek, hejtman Jan Schiller a radní Tomáš Rieger (vpravo)

Terezínská tryzna 2023

Terezínská tryzna 2023

Ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek a předsedkyně Výboru pro národnostní menšiny Zastupitelstva Ústeckého kraje Karolína Žákovská

Terezínská tryzna 2023
Pohled na nachystané květinové věnce

Terezínská tryzna 2023
Letošní Terezínská tryzna proběhla za účasti prezidenta republiky Petra Pavla 

Terezínská tryzna 2023
Pietního průvodu se za Ústecký kraj účastnili hejtman Jan Schiller, radní Tomáš Rieger a předsedkyně výboru pro národnostní menšiny Karolína Žákovská

Terezínská tryzna 2023

Terezínská tryzna 2023

Terezínská tryzna 2023

Terezínská tryzna 2023

Terezínská tryzna 2023
Terezínská tryzna proběhla za hojné účasti předních představitelů politického a duchovního života

 

 
Zodpovídá: Bc. Jan Nový
Vytvořeno / změněno: 22.5.2023 / 22.5.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém