Orientační nabídka


 

Třísvazková výuková publikace o česko-saských vztazích

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
5
Závěrečná konference ukončila ve čtvrtek 6. března na krajském úřadu v Ústí nad Labem dvouletý projekt Česko-saské vzájemné vztahy v proměnách času. Na setkání historiků, učitelů a dalších hostů, které zahájila náměstkyně hejtmana Jana Vaňhová, byla představena výuková publikace v české a německé verzi.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 6. března 2014

„Hlavní ambicí projektu financovaného z programu Cíl 3 bylo přispět občanům Ústeckého kraje a sousedního Svobodného státu Sasko, ale nejen jim, k vzájemnému a bližšímu pochopení a zájmu o společnou historii dvou sousedících zemí,“ řekla v úvodu Jana Vaňhová. „Nová publikace je určena především studentům středních škol a je společným dílem odborníků z řad českých historiků, archivářů a sociologů pod záštitou Univerzity J. E. Purkyně a jejich kolegů ze saské strany, z Technické univerzity v Drážďanech.“

Ústecký kraj, jako vedoucí partner projektu a jeho administrátor, získal na celý projekt finanční dotaci z Programu Cíl 3 /Ziel 3 prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj  EU. Peníze byly využity nejen na tvorbu a tisk zajímavé a obšírné publikace, ale rovněž na organizaci předcházejících vzdělávacích akcí o  česko–saských vztazích. Patřily k nim semináře pro učitele na obou stranách hranic i zahájení výuky na pilotních školách. Kapitol je několik, například Spojenci a nepřátelé, Vlast a víra, Dědictví industrializace, Sousedé v dobrém i zlém, Krajina přírodních prostor bez hranic, ale také kapitola Hraniční přesahy: zločin, dobrodružství, humor.  Historickým obdobím mapování a osvětlování historie je raný novověk až doba naší současnosti. Autory odvážného počinu jsou doc. Kristina Kaiserová z Filozofické fakulty ústecké Univerzity J. E. Purkyně a Prof. Walter Schmitz z Technické univerzity v Drážďanech. Vedle nich přispěli fundovanými texty i další odborníci od nás i ze Saska.  

Publikace v českém jazyce nebo němčině je k dispozici na Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Ústeckého kraje, dostanou ji učitelé historie a dějepisu na středních školách, pro které se chystá další seminář. Jednotlivé texty i fotografický a mapový doprovod s řadou grafů bude brzy k dispozici i na internetu u nás i v Německu.

          Kontakt:

Mgr. Zbyněk Šebesta, oddělení mediální komunikace

Kancelář hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.:   +420 475 657 742

Mob.:+420  603 192 629

             Mail:   sebesta.z@kr-ustecky.cz

 

1
Jana Vaňhová zahajuje konferenci. Vedle ní jsou Zuzana Kadlecová, vedoucí odboru regionálního rozvoje

 a Marcela Holečková z odd. fondů a programů EU stejného odboru krajského úřadu.

2

3
Prof. Schmitz a doc. Kaiserová

4

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 6.3.2014 / 6.3.2014 | Zveřejnit od-do: 6.3.2014-5.4.2014
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém