Orientační nabídka


 

„Tunelování“ Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, návštěva prezidenta ČLK Davida Ratha

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Téma: „Tunelování“ Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, návštěva prezidenta ČLK Davida Ratha

Tisková zpráva ze dne 11. března 2002

Předseda České lékařské komory David Rath dnes navštívil hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce, aby ho informoval o tunelování Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Zprávy o tunelování se objevily v médiích koncem února. Tehdy hejtman J. Šulc pozval D. Ratha k návštěvě, na které chtěl vyslechnout konkrétní závažná zjištění k tomuto problému. Setkání byl přítomen též zástupce hejtmana Jaroslav Foldyna.

„Máme potvrzeno, že zahraniční firma jednala s Masarykovou nemocnicí o podmínkách provozování nukleární magnetické rezonance (NMR). Nevím, s jakým výsledkem, ale provoz NMR je finančně zajímavý a měla by z něj profitovat především nemocnice. Nám nevadí, že se zahraniční firmy ucházejí o privatizaci, ale vadí nám, že pouze vyzobávají lukrativní provozy a peníze, které by nemocnicích mohly pomoci, tak s jejich souhlasem plynou ven ze zdravotnictví i z republiky přes třetí subjekty,“ informoval na pondělní schůzce v Ústí nad Labem D. Rath. Dodal, že takový postup nemocnice je modelovým příkladem plíživé privatizace a že informace o jednáních má ČLK od firmy, která jednání vedla. Hejtman J. Šulc vzal tyto informace na vědomí.

David Rath ocenil přístup Ústeckého kraje k problémům a nabídl spolupráci České lékařské komory zejména při tvorbě koncepce zdravotnictví Ústeckého kraje, která by měla akcentovat zajišťování kvalitní léčebné péče a budování špičkových pracovišť. Jak řekl hejtman Jiří Šulc, tuto nabídku vezme Ústecký kraj v potaz.

Na odpoledne schůzce s členy výboru zdravotního a sociálního Zastupitelstva Ústeckého kraje, které byl přítomen také ředitel Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Jiří Madar, oba vysvětlovali členům výboru, zda se v případě Masarykovy nemocnice jedná o tunelování, či nikoli. Zatím co D. Rath trval na „plíživé privatizaci“, J. Madar uvedl: „Nemocnici netunelujeme, máme postup přesně opačný – po vleklém boji jsme si dokonce vzali zpátky lukrativní provozy, jakými jsou prádelna a jídelna.“ Také sdělil, že Masarykova nemocnice žaluje u Krajského soudu v Ostravě Českou lékařskou komoru kvůli ochraně dobré pověsti právnické osoby. Závěrem jednání výbor doporučil, aby zřizovatel Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem (Ústecký kraj) projednal zpětvzetí žaloby  Masarykovy nemocnice na ČLK, pokud ovšem komora své dřívější stanovisko upřesní v tom smyslu, že uveřejněné výroky se netýkají ústecké nemocnice.

Připravila: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 12.3.2002 / 12.3.2002 | Zveřejnit od-do: 12.3.2002-12.5.2002
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém