Orientační nabídka


 

TZ-reakce Ústeckého kraje

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

  

ÚSTECKÝ KRAJ, Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Všem médiím

Zpracováno 3.10. 2002

 

Vyjádření  k tiskové zprávě přednosty Okresního úřadu Děčín

 

Upřímně mě vyděsilo stanovisko přednosty OkÚ Děčín, že po povodních je v postižených oblastech v podstatě vše v pořádku, nic mimořádného se neděje, občané a obce si pomůžou sami a proto není potřeba mimořádných opatření,“ poznamenal k tiskové zprávě přednosty hejtman Ústeckého kraje Ing. Jiří Šulc.

Rovněž Lenka Jelačičová – vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Ústeckého kraje nesouhlasí s děčínským přednostou. „Vzhledem k dopravním problémům v některých postižených lokalitách bylo vhodné požádat o prodloužení stavu nebezpeč. Jde například o dlouhodobou uzavírku komunikace I/62 – Loubí – Hřensko, kde bylo díky podrobnému radarovému průzkumu zjištěno velké množství geotechnických anomálií a kaveren. Hrozí další sesuvy a propad vozovky a není zde vůbec připuštěn provoz.“

Místostarosta města Rumburka Darek Šváb vidí problematickou též situaci na  hraničním přechodu Rumburk, který se stal v důsledku povodní jedním ze dvou hraničních  přechodů v Ústeckém kraji, kde odbavují kamionovou přepravu. V zájmu zlepšení dopravní situace se využívalo bezplatně v období stavu nebezpečí  parkoviště, které je majetkem města Rumburku, a které sloužilo jako odstavná plocha, čímž byla umožněna v součinnosti s Policií ČR regulace provozu kamionů. „V této chvíli i vzhledem k neutěšené situaci na příjezdové hraniční komunikaci, kde se tvoří mnohakilometrové kolony kamionů a jsou zde mnohahodinové čekací doby na odbavení, je samospráva našeho města pobouřena. Odmítáme ze svého rozpočtu financovat údržbu parkoviště při bezplatném používání,“ upozorňuje Darek Šváb a dodává: „Problémy tudíž nelze řešit bez zásahu do vlastnických práv, což právě vyhlášený stav nebezpečí umožňuje.“

Hejtman Ústeckého kraje Ing. Jiří Šulc se vzhledem ke  znalosti situace domnívá, že  vzniklou situaci nelze v tuto chvíli řešit bez státních financí a už vůbec ne standardními postupy. Stejně tak i čerpání finančních prostředků ze státního rozpočtu nelze pokládat za zneužití v případě vyhlášení stavu nebezpečí, pokud výše nákladů přesáhne možnosti samospráv postižených obcí. „Mám tomu rozumět tak, že zhruba 200 mil Kč, které přerozdělil Ústecký kraj ve prospěch postižených obcí je zneužití státních financí?“ táže se hejtman.

 Uvedený názor je příkladem přístupu byrokratického státního úředníka, který obtížně vnímá potřeby občanů okresu a v legislativě hledá oporu, jak něco nelze zajistit místo toho, aby nacházel možnosti jak problémy řešit a pomáhal občanům v jejich, v tuto chvíli složité životní situaci. A v případě, že nejde pouze o úřednický přístup, ale o přesvědčení, tak nechť sdělí občanům veřejně, že obce jsou bohaté a mají si odstraňování následků katastrofy samy zaplatit a již nečekají žádnou pomoc od okresních úřadů a státu. „ V případě města Děčína a obcí Hřenska, Těchlovic a Dobkovic je mi to obzvlášť líto,“ říká hejtman.

Odlišný přístup k řešení problémů v krizové situaci byl zřejmý již na počátku vyhlášeného stavu nebezpečí. „Je s podivem, že pan přednosta Okresního úřadu v Děčíně neprokázal dostatek vstřícnosti k nabízené součinnosti s Ústeckým krajem a nepřipustil přítomnost pracovníka Krajského úřadu Ústeckého kraje na  jednání jeho krizového štábu. Teprve později umožnil  alespoň mou účast na jednáních okresního krizového štábu, kam jsem přinášela nové a pro okres Děčín užitečné informace a zpětně informovala vedení Ústeckého kraje,“ uzavírá vedoucí sekretariátu hejtmana Dr. Marie Tomčová,  která je zodpovědná za krizové řízení.

 

Zpracoval: František Zálewský, odd. informací a styku s veřejností Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 7.10.2002 / 7.10.2002 | Zveřejnit od-do: 3.10.2002-3.1.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém