Orientační nabídka


 

Uctění památky obětí pochodu smrti v Krupce

krupka
Na okraji Krupky na Teplicku se včera při příležitosti výročí 70 let od konce hrůz druhé světové války konal pietní akt k uctění památky 313 obětí pochodu smrti. Vzdát hold padlým i přeživším přijela řada významných osobností. Vzpomínkové věnce zde za zvuku vojenské hudby položili místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Vojtěch Filip, hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček i představitelé ambasád.
Tisková zpráva ze dne 24.dubna 2015
 

 
 

 

Pomník Prokopka k uctění památky 313 vězňů koncentračních táborů české, ruské, polské, italské, francouzské a německé národnosti, zemřelých při transportu smrti byl zde odhalen roku 1948. Aktu se také zúčastnil jeden z přeživších František Lederer (*1930) z Teplic, který jako úplný sirotek přežil věznění v Osvětimi. Při svém projevu všem zúčastněným přiblížil svůj příběh, kdy byl při druhé osvětimské selekci vybrán do plynu, ale život mu zachránil esesák, který pocházel ze Žatce.

„Neměli bychom ani dnes, 70 let od konce války, přestat vzpomínat na hrůzy 2. světové války i proto, aby se již nikdy v budoucnu neopakovaly,“ předal poselství míru generacím budoucím ve svém projevu hejtman Oldřich Bubeníček.

Dne 24. dubna 1945 zastavil na nádraží v Bohosudově transport. Vlak s 1880 vězni několika národností vyjel ze sběrného tábora u Halle a měl namířeno do Plzně. Právě při zastavení v Bohosudově se někteří lidé z transportu vykoupali v tůních pod nádražím. Celkem 313 vyčerpaných a zesláblých vězňů zde zemřelo na zápal plic nebo tyfus. Jejich těla byla naházena do prohlubní opuštěného dolu Elbe nedaleko trati. Po skončení války byla těla exhumována a pohřbena do hromadného hrobu proti kostelu sv. Prokopa.

V souvislosti se 70. výročím ukončení 2. světové války budou probíhat i další vzpomínkové akce.

 

krupka
Vzdát hold obětím 2. světové války přijel i Přemysl Sobotka a Vojtěch Filip

krupka

krupka
Hejtman Oldřich Bubeníček, krajská zastupitelka Jitka Hanousková a zastupitel Jaroslav Dubský, v pozadí plukovník gšt. Rostislav Domorák

krupka

krupka

krupka
Jeden z přeživších František Lederer (vpravo) a Oldřich Látal, předseda Židovské obce Teplice

krupka

krupka

krupka

 
Zodpovídá: Mgr. Markéta Voleníková
Vytvořeno / změněno: 24.4.2015 / 24.4.2015 | Účinnost od-do: 24.4.2015-24.5.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém