Orientační nabídka


 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže konstatoval, že DPÚK zneužil dominantního postavení

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dnes uvedl, že provozování autobusové dopravy DPÚK je v monopolním postavení. Potvrzují se tak dosavadní slova Ústeckého kraje o tom, že DPÚK zřejmě zneužívá svého dominantního postavení v kraji.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 1.9.2006

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže konstatoval, že DPÚK zneužil dominantního postavení 

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dnes uvedl, že provozování autobusové dopravy DPÚK je v monopolním postavení. Potvrzují se tak dosavadní slova Ústeckého kraje o tom, že DPÚK zřejmě zneužívá svého dominantního postavení v kraji. To se potvrdilo událostmi posledního měsíce, kdy DPÚK neoprávněně zastavil na několik dnů provoz autobusů v Ústeckém kraji, čímž se snažil získat finanční prostředky z Ústeckého kraje za provozování bezkonkurenčně nejdražší dopravy v celé České republice. DPÚK je navíc vlastněn stejnými akcionáři jako ČSAD Česká Lípa, která by měla provozovat dopravu v kraji od 9. září 2006.

     Antimonopolní úřad zaslal DPÚK výhrady k jednání, kterého se dopustil od 1.-4.8., kdy přerušil autobusovou dopravu na území kraje. Chování vlastníků DPÚK je dominantní. „DPÚK provozuje na území kraje 80% autobusových linek. Subjekt, který podniká v podmínkách monopolu může svého postavení jednoduše zneužívat. K tomu došlo v Ústeckém kraji, kdy DPÚK zneužil svého dominantního postavení, zastavil provoz a znemožnil lidem cestovat do práce a do úřadů,“ popisuje hejtman Ústeckého kraji Jiří Šulc.

     Z tiskové zprávy, kterou dnes zveřejnil ÚOHS vyplývá, že dopravce nemůže přerušit poskytování svých služeb, aniž by na tuto změnu upozornil v časovém předstihu. DPÚK upozornil dne 26.7.2006 Ústecký kraj a jeho obyvatele, že od 1.8. přeruší provozování autobusové dopravy. Zákon mu však ukládá dodržet tříměsíční oznamovací povinnost. Protože dopravce tuto dobu zkrátil na pouhých 5 dnů, došlo podle dnešního vyjádření ÚOHS ke zneužití dominantního postavení.

     Vedení Ústeckého kraje bude požadovat okamžité řešení. Subjektům, kteří dominantně ovládají trh, hrozí až několikamilionové pokuty. „V tuto chvíli je pro mě ovšem nejdůležitější to, aby byla zajištěna doprava v kraji, aby se neopakovala situace, kdy dopravce svévolně poruší zákony a ponechá tak tisíce lidí na zastávkách,“ řekl hejtman Jiří Šulc.

 

připravila : Šárka Roudnická, tisková mluvčí

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 756, 737 203 663

roudnicka.s@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 1.9.2006 / 1.9.2006 | Zveřejnit od-do: 1.9.2006-1.10.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém