Orientační nabídka


 

Usnesení Zastupitelstva Ústeckého kraje k výzvě Saského zemského sněmu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Usnesení Zastupitelstva Ústeckého kraje k výzvě Saského zemského sněmu

Tisková zpráva ze dne 27.6.2002

Zastupitelé Ústeckého kraje na svém jednání ve středu 26. června odmítli výzvu Saského zemského sněmu ke zrušení Benešových dekretů. Hejtman Jiří Šulc při projednávání apeloval na zastupitele, aby jejich konečné stanovisko nebylo nášlapnou minou, která by mohla eskalovat vztahy mezi oběma zeměmi do zbytečného napětí.

Zástupce hejtmana Jaroslav Foldyna však zdůraznil, že Sasko hrubě vystoupilo proti výsledkům 2. světové války a navrhl, aby zastupitelé poděkovali dopisem opozičním sociálním demokratům (SPD) a Straně demokratického socialismu (PDS) za zdrženlivý postoj při jednání Saského zemského sněmu a snahu o pokračování spolupráce s ČR. 

Uvolněný radní Vlastimil Doležal vyslovil lítost na tím, že kluby KSČM a Čtyřkoalice opustily schůzi zastupitelstva a nezúčastnili se projednávání tohoto pro Ústecký kraj i Českou republiku důležitého bodu.  V této souvislosti zdůraznil prioritu Ústeckého kraje - budovat dobré vztahy se Saskem.

Na jednání krajských zastupitelů přijel také generální konzul ČR z Drážďan Milan Dufek. Doporučil zastupitelům, aby výzvu Saského zemského sněmu odmítli a obrátili se na zastupitele v Sasku s prosbou o budování spolupráce na seriozních základech a eliminování podobných  rušivých výstupů.

Zastupitelé Ústeckého kraje nakonec přijali usnesení (text viz níže), které hejtman Jiří Šulc zašle předsedovi Saského zemského sněmu a předsedům politických frakcí Saského zemského sněmu a také orgánům České republiky.

Připravila: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Usnesení Zastupitelstva Ústeckého kraje ze dne 26. 6. 2002 k usnesení Saského zemského sněmu ze dne 14. 6. 2002

Je s podivem a překvapením, že právě spolková země, se kterou nás doposud pojila bezproblémová a oboustranně prospěšná spolupráce, přichází s usnesením, které je v rozporu s duchem Česko–německé deklarace z roku 1997 a Smlouvu o přátelství z roku 1992. S politováním musím konstatovat, že je to poprvé v poválečné historii, kdy z oficiálních míst Spolkové republiky Německo slyším tak vyhrocené a nepřijatelné stanovisko, které musíme zcela kategoricky odmítnout. Tento postoj Saského zemského sněmu zpochybňuje stanoviska Evropské unie, která opakovaně uznala a konstatovala, že ČR splňuje Kodaňská kritéria. Stanovisko Saského zemského sněmu nás tak nutí připomenout, že to bylo právě nacistické Německo, které rozpoutalo válku, v níž pak porušilo do té doby platné civilizační principy. Jedním z cílů této strašné války byla i likvidace českého státu a jeho národů. Česká i německé strana doposud vždy prokazovala, že je schopna překonat tuto nejtemnější stránku evropských dějin. V souladu s usnesením Poslanecké sněmovny Parlamentu české republiky kategoricky odmítáme takovéto jednostranné snahy o otevírání otázek souvisejících s koncem a výsledky II. světové války. Věříme, že doposud úspěšná a bezproblémová česko–saská spolupráce při řešení společných zájmů a problémů bude nadále pokračovat, pro což jsme připraveni učinit potřebné kroky.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 27.6.2002 / 27.6.2002 | Zveřejnit od-do: 27.6.2002-27.9.2002
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém