Orientační nabídka


 

Ústecká knihovna čtenářům nově umožňuje půjčování i po zavírací době

Čtenáři Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem si nově mohou půjčovat dokumenty i v době, kdy je knihovna zavřená. Umožňuje jim to knihobox, který byl instalován v prostoru u návratového automatu v ulici Velká Hradební 45. Od ledna 2023 se uživatelé knihovny navíc mohou těšit na rozšiřování otevírací doby.
Tisková zpráva ze dne 21. prosince 2022
SVK ÚL
 

 
 
Severočeská vědecká knihovna se dlouhodobě snaží držet krok s dobou, inovovat své služby a celkově se přizpůsobovat měnícím se potřebám svých uživatelů. V rámci těchto inovací se krajské knihovně nově podařilo spustit provoz knihoboxu, jenž registrovaným čtenářům umožňuje bezkontaktní půjčování objednaných dokumentů.

„Knihobox je zařízení, které funguje na podobném principu jako výdejní boxy e-shopů. Čtenáři si v našem online katalogu vyberou dokumenty, které si chtějí vypůjčit, zvolí možnost odložit do knihoboxu a následně už jen počkají, až jim e-mailem nebo SMS zprávou přijde výzva a kód k vyzvednutí. Lhůta pro vyzvednutí objednaných dokumentů je 72 hodin od chvíle, kdy čtenáři obdrží zmiňovanou zprávu. Knihobox se nachází ve Vědecké části knihovny v ulici Velká Hradební 45 na stejném místě jako návratový automat. Velkou výhodou je fakt, že tyto prostory jsou přístupné nonstop, díky čemuž nejsou čtenáři při vyzvedávání a vracení objednaných dokumentů omezeni otevírací dobou,“ popisuje výhody knihoboxu ředitelka knihovny Jana Linhartová.  Objednávání dokumentů do knihoboxu je v současné době zdarma, vyjma dokumentů z volného výběru, ty jsou stejně jako rezervace zpoplatněny částkou 10 korun za dokument.

Na další rozšiřování služeb se mohou čtenáři těšit hned po Novém roce, kdy knihovna plánuje prodloužit otevírací dobu. Od 1. ledna 2023 budou Vědecká a Lidová část knihovny spolu s Depozitářem mít otevřeno každý všední den kromě středy od 8:00 do 18:00 hodin, ve středu pak od 13:00 do 18:00 hodin. Dětské oddělení a Lidová půjčovna v budově Winstona Churchilla budou nově otevřeny každou sobotu od 9:00 do 13:00 hodin. Knihovna zároveň plánuje soboty v Lidové části obohatit o nejrůznější pravidelné komunitní aktivity, jako jsou kreativní dílny nebo herní setkání.

Text: Jan Černecký, Oddělení komunikace SVKUL

Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem nabízí nově službu knihoboxu
Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem nabízí nově službu knihoboxu

 

Knihobox umožňuje registrovaným čtenářům půjčení a vrácení dokumentů i v době uzavření knihovny
Knihobox umožňuje registrovaným čtenářům půjčení dokumentů i v době uzavření knihovny

 
 
Zodpovídá: Ing. Martin Volf
Vytvořeno / změněno: 21.12.2022 / 21.12.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém