Orientační nabídka


 

Ústecká vánoční dílna přiblížila naše tradice v Bruselu

11
V sobotu 11. prosince se ve vlámském centru De Zeyp v bruselské čtvrti Ganshoren uskutečnila Ústecká vánoční dílna. Akci organizovalo zastoupení Ústeckého kraje v Bruselu ve spolupráci s vlámských centrem De Zeyp v rámci Festivalu české kultury, který trval od 26. 11. do 12. 12. 2010.
 

 
 

Festival české kultury zahrnoval různé výstavy, koncerty, divadelní představení, filmové večery a umělecké worskhopy. Ústecká vánoční dílna pak návštěvníkům představila české vánoční tradice, zejména ty ze severu Čech a samozřejmě neopomenula prezentovat také lákavé turistické destinace v Ústeckém kraji.

Dílna zahrnovala ukázky výroby a zdobení vánočního cukroví a medových perníčků (těch jako cukroví i těch jako ozdoby), tradičního svícnu z jablka a sušeného ovoce a koření a také zpracování tradičního vizovického těsta s vánočními motivy. Pozornosti se těšilo zhotovení ozdob ze skleněných korálků, které jsou tradiční vánoční dekorací především v Ústeckém kraji. Návštěvníci vánoční dílny se také dozvěděli různé zajímavosti týkající se našich zvyků. Například to, že zdobení vánočního stromku u nás začalo až v 19. století, dříve se k dekoraci používaly rozkvetlé větve třešní, barborky. Na znamení oslavy slunovratu se také dříve zavěšovalo u stropu „slunce" – dekorace zhotovovaná podobně jako svícny z jablka a sušeného ovoce na špejlích. Dílnu zpestřil také zábavný kviz zaměřený na české vánoční tradice a zajímavosti o Ústeckém kraji.

Sobotní workshop navštívila asi padesátka lidí, dalších akcí v rámci Festivalu české kultury se celkem zúčastnily stovky návštěvníků.

 

3
Návštěvníci Ústecké vánoční dílny si sami mohli vyzkoušet výrobu tradičních dekorací a ozdob

5

4

1
2
6

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 13.12.2010 / 13.12.2010
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém