Hosté z uzbecké střední školy byli nejdříve přivítáni vedením, poté následovala prohlídka pracovišť. Ve středisku Stříbrníky měla zahraniční delegace možnost zhlédnout závěrečné zkoušky učebních oborů. Po návštěvě učeben a dílen střediska Resslova taškentští žáci pod vedením učitelky odborného výcviku, šéfkuchařky v mezinárodním taškentském hotelu, ve školní jídelně připravili uzbecké národní jídlo olov, které se podobá našemu rizotu. Součástí slavnostního oběda byla i ochutnávka českých pokrmů.
„Jednání probíhalo ve velmi přátelské atmosféře. Vyměnili jsme si cenné zkušenosti, neboť jak studijní, tak i učební obory obou škol mají velmi podobné zaměření,“ řekl ředitel ústecké školy Jaroslav Mareš, který si v závěru setkání vyslechl pozvání na návštěvu nejen uzbecké střední školy, ale i významných památek Samarkandu a Buchary, které leží na historické tzv. Hedvábné stezce a patří do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.
Zahraniční delegace byla vedena ředitelem střední školy PhDr. Holmurudovem Azamem Shaxriyorovichem a vedoucím odboru Rady mezinárodních vztahů a kulturní osvěty se spřátelenými zeměmi Uzbekistánu Kamaliddinem N. Ishankhodjaevem, k dalším účastníkům delegace patřila učitelka odborného výcviku a čtyři žáci oboru kuchař. Za ústeckou školu se významného setkání zúčastnil ředitel Mgr. Bc. Jaroslav Mareš a zástupci ředitele Ing. Vlastimil Sekal, Mgr. Pavel Novák a Mgr. Pavel Valášek.
Setkání obou škol zprostředkoval prorektor Vysoké školy ekonomie a managementu v Praze Alexej Lesnik.
Zdroj: Jaroslav Mareš, ředitel Střední průmyslové školy Ústí nad Labem
Delegace v dílně
Společné foto v ředitelně