Orientační nabídka


 

Ústecký kraj a UJEP konstruktivně spolupracují

bb
Dne 6. 10. 2015 navštívil hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček Univerzitu J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Na pozvání rektora Martina Baleje jednal s vedením UJEP o současných prioritách univerzity a možnostech pomoci a spolupráce ze strany Ústeckého kraje.
 

 
 

Rektor UJEP Martin Balej přijal ústeckého hejtmana, jeho 1. náměstka Stanislava Rybáka a vedoucí odborů majetkového a školství spolu se členy vedení UJEP a novými vrcholnými zástupci fakulty výrobních technologií a managementu a fakulty zdravotnických studií.

Hodinové jednání mělo dopředu pevně stanovený program a konstruktivní a věcný přístup panoval u všech projednávaných témat. Prioritu mělo téma podpory technického a přírodovědného vzdělávání v Ústeckém kraji, konkrétně projektu NOBUFAT – vybudování nové budovy pro fakultu výrobních technologií a managementu v univerzitním kampusu a sestěhování fakulty z dalších dvou míst vzdálených od kampusu.

„Velice oceňuji postoj hejtmana Bubeníčka, který nejen že oficiálně podpoří výstavbu nové budovy pro naši technickou fakultu, ale navíc navrhl vypracování memoranda konsorciem úřadů a institucí kraje o společné podpoře vybudování NOBUFAT, která může být argumentem pro nadcházející návštěvu premiéra na univerzitě,“ sdělil rektor Martin Balej.

Dalším stěžejním bodem jednání byla otázka řešení zbytného majetku univerzity. Ta se zástupci kraje již v minulosti intenzivně jednala o prodeji objektu v Hoření ulici, kde dříve sídlil rektorát. Jednání v této věci ještě nebyla uzavřena.

„I v budoucnu budeme společně hledat cesty, jak by kraj mohl budovu využít například v sociální oblasti, neboť vývoj v této oblasti nasvědčuje budoucímu nárůstu potřeb na saturování sociálních služeb ze stany ÚK,“ řekl k tomu Oldřich Bubeníček.

Podpora zdravotnických oborů v Ústeckém kraji byla dalším horkým tématem jednání. Vedení univerzity seznámilo zástupce kraje s připravovanými kroky, které by, při vzájemné spolupráci UJEP a ÚK, vedly ke zvýšení počtu absolventů nelékařských zdravotnických oborů v kraji. Příležitost je spatřována zejména v založení pobočky celoživotního vzdělávání (CŽV) v Chomutově s nabídkou vzdělávání v oborech Všeobecná sestra a Fyzioterapie.    

„CŽV je placená forma vzdělávání, v kombinované formě je vyhledávána zejména pracujícími, kteří si tak mohou při práci zvyšovat kvalifikaci. Studenti dva roky studují v místě bydliště a následně, při splněný zákonných podmínek, přecházejí do řádného studia,“ uvedla prorektora pro studium Alena Chvátalová.

Tuto aktivitu Oldřich Bubeníček přivítal: „Pomůže nám to udržet studenty v našem kraji, a to je náš záměr“. Hejtman vstřícně reagoval návrhem rozšíření stipendijního programu ÚK i o obory středního zdravotnického personálu. Zároveň přislíbil, že bude jednat s hejtmanem Karlovarského kraje o nabídce studia zdravotnických oborů UJEP v Chomutově

Rektor Martin Balej seznámil zástupce kraje také se současnými připravovanými projektovými záměry UJEP – projekty Smart City/Smart Region (OP) a MATEQ a s partnery, se kterými chce univerzita ve vědě a výzkumu v kraji spolupracovat. Projekty jsou zaměřeny na veřejnou správu a služby, přírodu, krajinu, stáří, umění, historii, kulturní dědictví a další. 

V závěru jednání si přítomní vyjasnili zásadní témata, která budou chtít projednat s premiérem v rámci zasedání Vlády ČR v Ústí nad Labem dne 19. 10. 2015, a to cílené výzvy pro univerzity v regionech, podpora výzkumným záměrům a téma sociální inkluze.

Zdroj: Mgr. Jana Šiková, tisková mluvčí UJEP

bb

bb

 

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 7.10.2015 / 7.10.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém