Orientační nabídka


 

Ústecký kraj bude mít čtyři nové dotační tituly na podporu školství a sportu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
studenti
Čtyři nové dotační tituly, který mají za úkol podpořit středoškolské vzdělávání a sportovní aktivity v Ústeckém kraji, bude schvalovat zastupitelstvo 22. dubna. Ústecký kraj prostřednictvím těchto programů poskytne ze svého rozpočtu 59 milionů korun.
 

 
 

Čtyři nové dotační tituly, který mají za úkol podpořit středoškolské vzdělávání a sportovní aktivity v Ústeckém kraji, bude schvalovat zastupitelstvo 22. dubna. Ústecký kraj prostřednictvím těchto programů poskytne ze svého rozpočtu 59 milionů korun.

Dva z programů mají podpořit střední školství.  Prvním z nich je Stipendium pro žáky středních škol. Má motivovat žáky posledních ročníků základních škol k získání středního vzdělání v oborech čalouník, instalatér, klempíř, obkladač, pokrývač, tesař, řezník – uzenář, zámečník, zedník, aplikovaná chemie, jejichž absolventů je v našem kraji nedostatek. Každý z žáků, kteří se na uvedené obory přihlásí bude získávat měsíční stipendium a v případě vyznamenání ještě zvláštní prémii.

            1. ročník: 300 Kč měsíčně, za vyznamenání jednorázově 1 500 Kč

            2. ročník: 400 Kč měsíčně, za vyznamenání jednorázově 2 500 Kč

            3. ročník: 500 Kč měsíčně, za vyznamenání jednorázově 5 000 Kč

Podmínkou pro vyplacení částky je nulová neomluvená absence v daném měsíci a dobré chování. Stipendisté nesmějí mít ředitelskou důtku nebo sníženou známku z chování. Žáci vybraných oborů tak mohou získat za tři roky studia 12 000 Kč, při vyznamenání až 21 000 Kč.

„Pokud zastupitelstvo program schválí, začne fungovat od nového školního roku,“ říká hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová a dodává: „V letošním roce na něj uvolníme jeden milion korun, pro rok příští počítáme se dvěma miliony.“

 

Druhým  motivačním programem  pro střední školství v Ústeckém kraji,  je program „Příspěvek na dojíždění“. Ten bude náležet žákům, kteří ukončili povinnou školní docházku (v případě víceletých gymnázií příspěvek na dojíždění: v osmiletém gymnáziu od nástupu do kvinty, v šestiletém gymnáziu od nástupu do tercie) a  navštěvují střední školu, konzervatoř nebo vyšší odbornou školu působící na území Ústeckého kraje bez rozdílu zřizovatele, a současně trvale bydlí  na území kraje.

Příspěvek je určen žákům dojíždějícím z místa svého trvalého pobytu do sídla školy v jiné obci:

ve stejném okrese ve výši 100,- Kč

v jiném okrese ve výši 200,- Kč

za měsíc.

Podmínkou vyplacení částky je, že žák nebude mít v příslušném období školního roku neomluvenou absenci, nebude v daném období udělena důtka ředitele školy a je klasifikován z chování stupněm velmi dobrý. Podmínkou pro vyplacení částky v měsíci červnu je, že žák úspěšně ukončil příslušný ročník studia. Příspěvek náleží také žákům, kteří jsou přechodně ubytováni v místě působiště jejich školy.

Program bude fungovat od září 2009. Pokud zastupitelé program schválí, bude na něj pro období září-prosinec 2009 z rozpočtu uvolněno 13 000 000 Kč. Pro celý rok 2010 se počítá s částkou 40 000 000 Kč.

 

V oblasti sportu budou zastupitelé schvalovat také dva nové programy. Tím prvním je rozvojový program S-P-O-R-T (Sport - Podpora - Otevřenost - Rozvoj –Talent) v roce 2009. Program S-P-O-R-T v roce 2009 je určen tělovýchovným jednotám a sportovním klubům na opravy a údržbu sportovišť, pro lepší sportovní podmínky sportovců. „Sportovní jednoty mohou díky tomuto programu získat příspěvek ve výši 30 tisíc korun bez požadavku spoluúčasti žadatele,“ vysvětlila smysl dotačního titulu Jana Vaňhová. „Účelově bude určený na opravy a údržbu sportovišť neinvestičního charakteru.“

Podmínky pro udělení příspěvku jsou:

  • minimálně 5-letá činnost organizace (datum založení v roce 2005 a dříve)
  • vlastnictví nebo dlouhodobý (minimálně do r. 2014) pronájem sportoviště
  • rozsah sportovních aktivit na území kraje

V rozpočtu Ústeckého kraje je na tento program alokováno 24 000 000 Kč.

 

Posledním z nových programů je dotační titul: „Podpora vrcholového sportu a sportovního zázemí Ústeckého kraje 2009“

Podpořeny z něj mohou být tyto aktivity:

Reprezentace Ústeckého kraje

Reprezentační výběry startující pod hlavičkou Ústeckého kraje – družstva / dospělí a mládež.

Reprezentanti ČR, kteří mají trvalé bydliště na území Ústeckého kraje – jednotlivci / dospělí (netýká se kolektivních sportů).

Rozvoj sportovních talentů

Kolektivní sporty /mládež do 18-ti let/

Jednotlivci /mládež do 18-ti let/

Sportovní akce na vrcholové úrovni pod záštitou hejtmanky

Mistrovství Evropy, mistrovství světa, mistrovství České republiky a ostatní významné akce se zahraniční účastí pořádané na území Ústeckého kraje.

Provozní náklady a opravy a údržba sportovního zařízení

Provozní náklady: energie (elektrická energie, plyn, teplo), vodné-stočné

Opravy a údržba sportovních zařízení ve vlastnictví nebo dlouhodobém pronájmu žadatele.

Mimořádné akce v průběhu roku 2009

„Na projekty podpořené z programu „Podpora vrcholového sportu a sportovního zázemí Ústeckého kraje 2009“ může být rozděleno až 21 000 000 Kč,“ doplnila hejtmanka.

Jen pro úplnost dodejme, že zastupitelé budou rozdělovat také prostředky z již tradičního programu „Sport a volný čas 2009“. Pokud návrh, který jim předkládá rada kraje, schválí, rozdělí mezi žadatele 7,5 milionů korun.

 

Připravila:  Veronika Kindlová, tisková mluvčí Ústeckého kraje

kancelář hejtmanky Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 726; mob.tel 737 203 666

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: Mgr. Veronika Kindlová
Vytvořeno / změněno: 21.4.2009 / 21.4.2009 | Zveřejnit od-do: 21.4.2009-21.5.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém