Orientační nabídka


 

Ústecký kraj bude partnerem projektu na podporu zdravé výživy ve školách

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Ústecký kraj bude partnerem projektu na podporu zdravé výživy ve školách
Ústecký kraj bude partnerem připravovaného projektu, zaměřeného na boj proti obezitě u dětí a mládeže. Na přípravě projektu se podílí Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem. V rámci projektu by se do 5 vybraných škol měly dostat prodejní automaty se zdravou výživou.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 10. 7. 2007

 

Ústecký kraj bude partnerem projektu na podporu zdravé výživy ve školách

 

Ústecký kraj bude partnerem připravovaného projektu Modena, zaměřeného na boj proti obezitě u dětí a mládeže. Na přípravě projektu se podílí Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem. Jeho autoři se zaměřili na skutečnost, že až 20 procent kalorického příjmu dětí a mládeže ve školách tvoří potraviny z velmi rozšířených prodejních automatů. Některé z nich nabízejí nevhodný sortiment, zejména v nápojích, a podílejí se tak podle odborníků hlavní měrou na nárůstu obezity u dětí a mládeže. „Zdravotní ústav se zapojil do mezinárodního projektu, v rámci kterého by se do vybraných škol měly dostat prodejní automaty se zdravou výživou. Zdravotní ústav pak požádal Ústecký kraj, jako zřizovatele školských zařízení, o partnerství v tomto projektu a o spolupráci při výběru vhodných škol,“ přiblížil účast v projektu náměstek hejtmana Ústeckého kraje Petr Fiala.  

V pilotní fázi bude projekt testován v pěti školách v Ústeckém kraji, případně ve sportovních zařízeních pro děti a mládež, která jsou prodejními automaty vybavena. Celkem by měl projekt nabídnout 14 automatů se zdravějším sortimentem přibližně 2 300 žákům. Záměr zapadá do dlouhodobého programu „Zdravý kraj České republiky – Ústecký kraj“, jehož cílem je v průběhu příštích 10 –15 let zlepšit klíčové ukazatele zdravotního stavu a zapojit do této snahy instituce veřejné správy, městské a obecní samosprávy, nevládní organizace, privátní subjekty, podnikatele i občany kraje. Jako partneři se projektu účastní subjekty z Velké Britanie, Itálie, Polska a Španělska. Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem podal žádost o dotaci na realizaci projektu do Akčního programu společenství v oblasti veřejného zdraví (2003 – 2008).

Zástupce Ústeckého  kraje pochopitelně zajímalo, jaký sortiment budou automaty žákům škol v regionu nabízet a jak bude kontrolována kvalita potravin. Podle Zdravotního ústavu je právě výběr sortimentu jedním z úkolů pilotní fáze projektu a bude proveden na základě posledních vědeckých poznatků, poskytnutých odborníky na výživu, kteří v projektu pracují. V současné době, kdy je vše ve stadiu přípravy, lze obecně konstatovat, že při výběru jídelního a pitného sortimentu bude brán ohled zejména na jejich energetický obsah, množství cukru a na přítomnost chemických přídatných látek. V prodejních automatech by měly být například ochucené mléčné výrobky, zelenina, atp. „Věřím, že myšlenka projektu je ve vztahu k prodejním automatům ve školách dobrým řešením. Nabídnout dětem automaty s jiným, zdravým, sortimentem a dát jim tak možnost vybrat si, mi připadá vhodnější než prodejní automaty ve školách například striktně zakázat. Navíc projekt Modena počítá s tím, že se do něj aktivně zapojí přímo společnosti, které prodejní automaty ve školách provozují,“ uzavřel Petr Fiala.

 

Informace k projektku:

MUDr. Stanislava Richterová, tel: 602 104 546, e-mail: stanislava.richterova@zuusti.cz

 

Připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 11.7.2007 / 11.7.2007 | Zveřejnit od-do: 11.7.2007-11.8.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém