Orientační nabídka


 

Ústecký kraj bude spolupracovat na saskému projektu MobiKat

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Ústecký kraj bude spolupracovat na saskému projektu MobiKat
Ústecký kraj bude spolupracovat při realizaci projektu MobiKat, který pro své potřeby nechal zpracovat německý příhraniční okres Saské Švýcarsko. Projekt se zabývá přeshraničním systémem řízení mobility a informování o situaci během mimořádných událostí v Euroregionu Elbe/Labe.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 24.8.2006

 

Ústecký kraj bude spolupracovat na saskému projektu MobiKat

 

Ústecký kraj bude spolupracovat při realizaci projektu MobiKat, který pro své potřeby nechal zpracovat  německý příhraniční okres Saské Švýcarsko. Projekt se  zabývá přeshraničním systémem řízení mobility a informování o situaci během mimořádných událostí v Euroregionu Elbe/Labe. O možnostech spolupráce jednal dne 24. 8. se zástupci saské strany hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc a pracovníci krajského úřadu, kteří se zabývají preventivní činností a řešením mimořádných situací, při kterých dochází ke značným škodám na majetku měst i obcí.    

Okres Saské Švýcarsko v současné době vytváří geografický informační systém a v rámci vznikajícího projektu, který mohl poprvé vyzkoušet již při jarních povodních 2006, chce připravit jeho propojení se systémem složek na území Ústeckého kraje. Projekt  obsahuje informace o infrastruktuře, dopravních cestách, důležitých objektech a také vytváří možnosti řešení nepředvídatelných situací. Na informace soustředěné v tomto systému navazuje instalace systému mobilních kamer s bezdrátovým přenosem dat, který zajistí monitorování situace například v případech povodní nebo rozsáhlých dopravních nehod.

„Naše regiony jsou historicky úzce provázané a z toho vyplývají i jejich podobné potřeby a problémy. Oblast krizového řízení a prevence nejrůznějších havárií není výjimkou. Pro příklady těchto vztahů nemusím chodit daleko do minulosti. Například nedávný požár  v Národním parku České Švýcarsko byl podle mne případem, který mohl lehce přerůst v katastrofu velkého rozsahu, jejíž likvidace by si vyžádala úzkou spolupráci příslušných složek na obou stranách hranice. Mimo jiné i diky výpůjčce techniky, která ve vybavení českých hasičů chyběla se něčemu takovému podařilo zabránit a požár byl úspěšně likvidován. Pokud mají být následky událostí jako jsou povodně nebo těžké železniční či dálniční nehody, na které je projekt MobiKat zaměřen, úspěšně likvidovány, vyžadují rychlý zásah příslušných složek, které budou vybaveny všemi potřebnými informacemi,“ řekl v úvodu jednání hejtman Jiří Šulc. „Na mnoha místech v příhraničí se může lehce stát, že v případě havárie či dopravní nehody budou moci rychleji a tedy i efektivněji zasáhnout záchranáři z druhé strany hranice. Podobným případem jsou pak i povodně, které jsou v obou našich regionech velkou hrozbou. Myslím, že systém MobiKat, by mohl výrazně přispět k tomu, aby zásahy záchranářů nebo nasazení těžké techniky byly rychlejší a účinnější,“ dodal.

Ústecký kraj se sice nezapojí přímo do přípravy databází a monitorovacího systému, má však zájem o výsledky a metodologii projektu. Kromě toho zástupce krajského úřadu pochopitelně zajímají i analýzy a návrhy dopravních řešení při katastrofách, které bude saská strana připravovat. Cenné mohou být pro Ústecký kraj i zkušenosti z přípravy technologických a organizačních řešení pro jednotlivé složky záchranného systému. Stejně tak přivítali sasští sousedé možnost seznámit se s  přístupy k řešení  krizových i havarijních situací a způsobu jejich likvidace, které připravuje Ústecký kraj. Česká strana přislíbila poskytnout potřebná data z Ústeckého kraje, která budou postupně zapracována do systému a po zprovoznění  celého systému by pak měli mít oprávnění čeští uživatelé přístup k integrované databázi s přeshraničními daty. V závěru jednání se obě strany dohodly  na další spolupráci v rámci projektů EU s výhledem na  roky 2007 - 2010. 

 

 

 

 

 

připravil: Vojtěch Krump, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742

krump.v@kr-ustecky.cz

 

 

Ústecký kraj bude spolupracovat na saskému projektu MobiKat

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 24.8.2006 / 24.8.2006 | Zveřejnit od-do: 24.8.2006-24.9.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém