Orientační nabídka


 

Ústecký kraj chce předat některá zařízení sociálních služeb obcím

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Ústecký kraj chce předat některá zařízení sociálních služeb obcím

Tisková zpráva ze dne 22.4.2003

Náměstek hejtmana Zděnek Lavička a vedoucí Odboru sociálních věcí Anna Horká se zúčastnili Valné hromady Asociace ústavů sociální péče České Republiky, jejíž hostitelem byl Ústav sociálních služeb v Jirkově na Chomutovsku. Zástupci Ústeckého kraje v rámci jednání představili hlavní záměry kraje v oblasti sociální politiky.

“Od 1.ledna zajišťujeme rezidenční služby v 19 příspěvkových organizacích, v kterých převládají domovy důchodců a ústavy pro mentálně postižené občany. Jen pro představu, Ústecký kraj je zřizovatelem 33 % kapacity míst domovů důchodců, 69 % kapacity míst v ústavech sociální péče pro mentálně a tělesně postižené. Běžné provozní výdaje těchto organizací představují téměř 368 milionů korun ročně,“ uvedl Zděnek Lavička.

Ústecký kraj má podle náměstka Lavičky schválenou Koncepci rozvoje sociálních služeb. V materiálu autoři mimo jiné mapují rozložení sítě zařízení sociálních služeb. Ústecký kraj počítá s tím že mu zařízení, která přebral od zaniklých okresních úřadů, nezůstanou všechna. „Ta vybraná chceme postupně předávat obcím. Ovšem nemůžeme a ani nechceme obce k něčemu nutit. Víme, že obecní rozpočty jsou napjaté. Navíc chápeme, že některé obce nemají zájem, protože v těch zařízeních zpravidla nejsou jen místní. Abychom obce motivovali, nabízíme jim, že pokud si převod sociálního zařízení s Krajským úřadem vyřídí v tomto roce, bude jim Ústecký kraj do 31.prosince hradit běžné náklady. Příští rok to už ale nepůjde. Podle zákona o možnostech převzetí zřizovatelských funkcí mohou požádat do dvou let.“ říká Zděnek Lavička.

Krajská sociální koncepce je ovšem podle něj záměr na desítky let. “Jedním z cílů je, aby kraj v budoucnu řídil především zařízení regionálního charakteru – nebylo by přece žádoucí, abychom tady v Ústí nad Labem rozhodovali o přijímání do domova důchodců například ve Šluknově – to by mělo příslušet obci, která zná své občany. Naopak obce by zas v budoucnu neměly rozhodovat o obsazování Ústavů sociální péče, které zpravidla slouží rozsáhlejším územím,“ uzavírá náměstek hejtmana ústeckého kraje Zděnek Lavička.

Připravil: František Janačík, odd. informací a styku s veřejností

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 22.4.2003 / 21.5.2003 | Zveřejnit od-do: 22.4.2003-22.5.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém