Orientační nabídka


 

Ústecký kraj chce sáhnout na podporu EU v maximální možné míře

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Ústecký kraj chce sáhnout na podporu EU v maximální možné míře

Tisková zpráva ze dne 7.7.2003

Příprava  projektů do evropských strukturálních fondů a do Kohezního fondu, které by zajistily čištění odpadních vod v aglomeracích nad 2000 ekvivalentních obyvatel, to bylo hlavní téma dnešní schůzky prvního náměstka hejtmana Jaroslava Foldyny s Tomášem Novotným, náměstkem ministra životního prostředí, a Tomášem Olivou, ředitelem odboru zahraničních vazeb ministerstva. „V následujících letech by mělo přicházet v rámci zmíněných fondů na zajištění čistění odpadních vod asi 4,5 miliardy korun ročně. Tato částka znamená pro jednotlivé projekty 70procentní spolufinancování od EU. Protože minimální projekt pro Kohezní fondy předpokládá 300 milionů korun, předpokládá se spolufinancování české strany ve výši 90 milionů korun. Z této částky by zajistilo Ministerstvo životního prostředí buď z vlastní kapitoly nebo přes Státní fond životního prostředí asi 10 procent a 20 procent by měly být vlastní zdroje obcí, které by mohly sestávat jednak z rozpočtu obcí, nebo z příspěvku kraje, či příspěvku vodárenské společnosti. Dohodli jsme se, že do září bude ustavena regionální pracovní skupina, která bude zajišťovat přípravu projektů pro jednotlivé roky tak, aby Ústecký kraj dosáhl na podporu z EU v co největší možné míře,“ vysvětlil téma schůzky J. Foldyna. .

            Po vstupu do EU bude Česká republika moci čerpat stejně jako ostatní členské státy finanční prostředky ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti EU, které jsou základem evropské strukturální politiky a napomáhají podpoře harmonického, vyváženého a udržitelného rozvoje všech členských zemí. Více informací o obou fondech na http://www.env.cz/www/zamest.nsf/defc72941c223d62c12564b30064fdcc/57f57ea087ed69ffc1256cee002be953?OpenDocument

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Fond soudržnosti (Kohezní fond): Fond soudržnosti (Cohesion Fund, dále jen CF) je významným nástrojem strukturální a kohezní politiky EU. Podpora z CF se poskytuje na velké infrastrukturní projekty v těch státech EU, které nedosahují 90% průměru HDP v členských státech EU. Pro Českou republiku bylo přiděleno 830 MEUR pro období 2004 - 2006 (po vstupu ČR do EU). Podpora se poskytuje rovným dílem na oblast dopravy a životního prostředí. Účelem financování CF v oblasti životního prostředí je zejména naplnění směrnic Evropské unie, případně dalších prioritních oblastí. Priority CF budou vycházet z priorit nástroje ISPA, tj. v oblasti čištění odpadních vod a zásobování pitnou vodou, nakládání s odpady, ochrana ovzduší a klimatu. Důležité omezení je minimální velikost projektů pro CF 10 MEUR.

Strukturální fondy: Sektor životního prostředí bude financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj (European Regional Development Fund – dále jen ERDF). Komplexním cílem je podpora hospodářské a sociální soudržnosti snižováním regionálních rozdílů a podílením se na obnově a rozvoji regionů. ERDF se podílí na „financování produktivních investic pro vytvoření a uchování pracovních míst a investic do infrastruktury“. Vzhledem k tomu, že v uplynulém finančním období představovaly výdaje tohoto fondu téměř polovinu veškerých finančních prostředků vynaložených v rámci strukturálních fondů, je zřejmé jeho dominantní postavení mezi strukturálními fondy. Výše podpory z ERDF se pohybuje v rozmezí 15 –75% celkových přípustných nákladů na opatření v závislosti na typu projektu. Podporu lze využít především ve veřejném sektoru, přestože soukromý sektor není vyloučen – lze očekávat nižší podporu. Zmíněná podpora musí být v souladu s předpisy ES v oblasti konkurence a nesmí narušovat pravidla hospodářské soutěže, což znamená, že nelze očekávat podporu pro velké průmyslové podniky.
Pro programovací období 2000-2006 byly EK přijaty 3 prioritní Cíle strukturálních fondů:
Cíl 1: Podpora rozvoje a strukturálních změn zaostávajících regionů (HDP nižší než 75 % průměru EU)
Cíl 2: Podpora hospodářské a sociální konverze regionů, které čelí strukturálním obtížím (v ČR pouze
Praha)
Cíl 3: Podpora adaptace a modernizace strategie a systémů vzdělávání, školení a zaměstnanosti (v ČR pouze
Praha)
Hlavním programovým dokumentem pro využívání prostředků ERDF pro oblast životního prostředí je Operační program Infrastruktura (OP Infrastruktura), vzniklý sloučením původně samostatných OP Životní prostředí a OP Doprava. Program má čtyři priority. První priorita se zaměřuje na modernizaci a rozvoj dopravní infrastruktury celostátního významu, druhá na snižování negativních důsledků dopravy na životní prostředí, třetí na budování environmentální infrastruktury, poslední na technickou asistenci. První dvě priority jsou v gesci Ministerstva dopravy, třetí priorita v gesci Ministerstva životního prostředí, které je také řídícím orgánem pro celý OP Infrastruktura. Poslední priorita je společná.
Rámcová strategie financování ukazuje, že náklady na implementaci právních předpisů ES v oblasti životního prostředí budou v ČR dosahovat do roku 2010 předpokládané výše až 300 mld. Kč. Opatření v rámci priority 3 OP Infrastruktura jsou proto prioritně zaměřena na podporu opatření pro implementaci předpisů ES a také opatření na zlepšování retenční schopnosti krajiny.
Životního prostředí se týká také jedna z priorit Společného regionálního operačního programu (SROP) – priorita č. 4 „Zlepšování životního prostředí v obcích a regionech“. SROP spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s regiony.
Opatření na ochranu životního prostředí jsou obsažena i v některých dalších operačních programech – např. v OP Rozvoj lidských zdrojů je podporováno environmentální vzdělávání, OP Průmysl a podnikání zahrnuje opatření na zvýšení energetické účinnosti a úspory energie, OP Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství obsahuje mimo jiné aktivity v lesním hospodářství (např. zalesňování zemědělsky nevyužívaných půd) a opatření na zlepšení welfare hospodářských zvířat.
Zmíněné operační programy jsou zpracovávány pro regiony spadající do cíle 1, vztahují se tedy na veškeré území České republiky s výjimkou hl.m. Prahy.
Praha však byla zařazena do cíle 2 a 3, k naplnění těchto cílů byly vypracovány dva samostatné jednotné programové dokumenty (JPD). JPD pro cíl 2 je podobně jako většina operačních programů financován z ERDF. Některá opatření obsažená v tomto dokumentu rovněž přispívají k ochraně životního prostředí (např. dobudování kanalizační sítě).

(Zdroj: webové stránky Ministerstva životního prostředí www.env.cz)

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 7.7.2003 / 8.7.2003 | Zveřejnit od-do: 7.7.2003-7.8.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém